online slots game malaysia
Sarajevo

Novi Grad: Potpisani ugovori o sufinansiranju troškova stručnog usavršavanja i zapošljavanja nezaposlenih osoba

Općina Novi Grad Sarajevo realizira podsticajnu mjeru “Sufinansiranje obuke nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca” namijenjenu podršci poslodavcima pri obezbjeđenju i osposobljavanju potrebnog kadra u skladu sa stvarnim potrebama kompanija.

Ugovori za realizaciju ove podsticajne mjere jučer su potpisani sa 22 kompanije sa područja općine Novi Grad, koje su zadovoljile uslove javnog poziva, a odnose se na sufinansiranje programa zapošljavanja, obuke i stručnog usavršavanja nezaposlenih osoba kod poznatog  poslodavca, sufinansiranje troškova obuke ustanovama za obrazovanje odraslih u svrhu zapošljavanja osoba u oblastima deficitarnih zanimanja i sufinansiranje zapošljavanja teže zapošljivih kategorija društva.

Putem ove podsticajne mjere  planirana je obuka i zaposlenje za 98 nezaposlenih osobe sa Biroa Novi Grad Sarajevo.

„Dvadeset i dvije kompanije su se prijavile na javni poziv da dobiju sredstava za podsticaj, da nekoga nauče nečemu novom da radi, odnosno da budu društveno odgovorni da nekoga obuče za poslove koji njima trebaju, a ne da čekaju da na tržištu dobiju radnu snagu. Obradovani smo činjenicom da ima takvih kompanija na području općine Novi Grad koje žele da se potrude da dobiju kvalitetnu radnu snagu, da svojim trudom učine sve da im daju znanje koje im je neophodno da bi nastavili raditi u njihovoj kompaniji. Smatramo da je ovo najbolji način dolaska do sigurnog radnog mjesta, da one kompanije koje žele i mogu da prekvalifikuju osobe bez zaposlenja, tim osobama obezbijede radno mjesto. Općina Novi Grad je ove godine podsticajni mjesečni iznos sa 800 KM povećala na 1.080 KM, što je otprilike u rangu prosječne plate u FBiH, a da bi se ova mjera provela iz budžeta je izdvojeno 617.640 KM“, kazao je Emir Dedović, pomoćnik općinskog načelnika za privredu i finansije.

Ustanova za obrazovanje odraslih „Nova zanimanja“ već treću godinu sa Općinom Novi Grad Sarajevo potpisuje ugovore o sufinansiranju troškova stručnog usavršavanja i zapošljavanja nezaposlenih osoba s područja općine.

Sekretar te kompanije Ermin Kurtović ističe da je procenat zaposlenja osoba koje prođu edukaciju 90%.

Firma „TMP“ – društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica zahvaljujući ovoj podsticajnoj mjeri obučit će i zaposliti dvije osobe.

Podsticajna mjera “Sufinansiranje obuke nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca” je prvi put realizovana 2017. godine, a ista je zaključno sa krajem 2021. godine rezultirala obukom i zapošljavanjem ukupno 200 osoba sa evidencije nezaposlenih – Biro Novi Grad Sarajevo kod 64 poznata poslodavca.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia