online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Nove mjere u KS: Obavezna vakcinacija booster dozom starijih osoba, njegovatelja i zdravstvenog kadra

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, Vlada KS donijela je danas zaključak o obaveznoj vakcinaciji trećom tzv. booster dozom vakcine protiv Covid-19 starijih osoba i njegovatelja u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih, kao i populacije starije od 60 godina, te  osoba sa udruženim komorbiditetima u Kantonu Sarajevo.

Naložena je također obavezna vakcinacija protiv Covid-19, zdravstvenog kadra koji dolazi u kontakt s pacijentima u svim zdravstvenim ustanovama KS. Za provođenje ove naredbe odgovorni su menadžmenti i krizni štabovi ustanova.
Zbog novonastale epidemiološke situacije, Vlada je danas naložila Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS  da, do daljnjeg, obustavi sve planirane ekskurzije učenika.

Data je preporuka da se primjenjuju VTP pravila (vakcinisan/testiran/ prebolio), uz prilaganje važećih potvrda, u svim tržnim centrima, skijalištima, kinima, ugostiteljskim objektima, kao i svim drugim zatvorenim prostorima kao mjestima masovnog okupljanja, te hotelima, hostelima i svim ostalim smještajnim kapacitetima u Kantonu Sarajevo. Ukoliko posjetitelj/gost ne posjeduje jednu od VTP potvrda, objekti mogu obezbijediti brzo antigen testiranje, navedeno je u zaključku.

“Nalaže se i formiranje tima za komunikaciju radi bržeg i efikasnijeg bolničkog smještaja oboljelih od Covid-19, a u čijem sastavu će biti predstavnici  Opće bolnice ‘Prim.dr.Abdulah Nakaš’, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Hitne medicinske pomoći, te Ministarstva zdravstva.  Ovaj tim će se formirati odmah, a njime će rukovoditi mr.sci.dr. Meliha Čengić Hadžović.

Također se nalaže otvaranje opservacijskog tima u Općoj bolnici, s obzirom na to da je u ovoj ustanovi najavljen početak PCR testiranja od danas, 06.01.2022. godine.

Navedene mjere stupaju na snagu danas, a kontrolu nad njihovim sprovođenjem vršit će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia