online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Novalić: Vladina Uredba sadrži niz mjera za podršku stanovništvu pogođenom inflacijom

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici Uredbu o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom i koja sadrži niz mjera usmjerenih na podršku stanovništva koji su pogođeni rastom indeksa potrošačkih cijena.

Prvenstveno definira novčanu podršku penzionerima, pripadnicima boračkih populacija, primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći, te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima i predviđeno je da te kategorije dobiju novčanu pomoć u iznosu od 100 KM.

Osim toga, Uredbom je zadužena Direkcija robnih rezervi FBiH da putem Crvenog krsta osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje. Detaljni plan provedbe ovog dijela programa pripremit će Federalna direkcija i resorno ministarstvo.

Uredbom se, također, nalaže poslodavcima da svojim uposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plate u FBiH. Sve one koji to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kaže da je cilj bio da pomoć bude konkretna, dodajući da su u prethodnom periodu dokazali da su bili u mogućnosti prilagoditi se situacijama i promjenama koje su posljednjih godina bile negativne.

– Svjesni smo učinka neželjenih posljedica inflacije na naše stanovništvo iako ta inflacija ne djeluje na sve podjednako. Zato smo ovom uredbom prepoznali kategorije koje inflacija najviše pogađa – pojasnio je Novalić.

Uredba definira jednokratnu pomoć od 100 KM za 531.000 stanovnika od čega je najviše penzionera 378.000, zatim za 100.000 korisnika boračkih naknada te za 53.000 osoba sa invaliditetom i civilne žrtve rata.

Pored toga, 10.000 porodica koji su u stanju socijalne potrebe dobit će paket vrijedan oko 500 KM iz robnih rezervi, a dio Uredbe definira isplatu jedne prosječne plate do 1.080 KM bez ploćanja obaveza.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević ističe da postoji procedura kada je u pitanju isplata po 100 KM za spomenute kategorije te da to zahtjeva određene aktivnosti.

– Za umirovljenike, naknada će biti isplaćena uz isplatu mirovina za sedmi mjesec, a za ostale korisnike u roku od 60 dana – dodala je.

Govoreći o mogućnosti za poslodavce da pomognu uposlenicima, isplata je moguća do 31. decembra.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia