online slots game malaysia
Vijesti

Novalić: ‘Eastern Mining’ nudi budućnost Varešu

Kompanija Eastern Mining naselila se u Varešu u bivšem Energoinvestovom rudniku cinka, olova i barita i ponudila budućnost ovom kraju koji proživljava pravu krizu nakon propasti željezare u Varešu, izjavio je premijer FBiH Fadil Novalić prilikom današnje posjete toj kompaniji.

Dodao je da se radi o partneru koji ima međunarodno iskustvo i moć da realizuje ono što zamisli.

– Sada se vrši bušenje na koje je potrošeno oko 20 miliona dolara, a ideja je da otvore rudnik cinka, olova, zlata i barita u koji bi bilo investirano do 180 miliona dolara. Vlada FBiH sada servisira 10 velikih kompanija koje joj imaju dnevni pristup, a takav status će imati i ova kompanija – naveo je Novalić.

Najavio je da bi uskoro mogao biti gotov idejni projekt za nastavak pruge Vareš – Banovići, čime bi Vareš bio spojen s dva najveća centra u Federaciji, Sarajevom i Tuzlom.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić istakao je da je resorno ministarstvo 2018. dalo rješenje na geološke rezerve za tri mineralne sirovine koje je još na snazi.

– Očekujemo da lokalne vlasti uskoro izdaju urbanističku saglasnost, izdavanje okolinske dozvole je pri kraju, nakon čega možemo izdati rješenje o pravima na eksploataciju – rekao je Džindić.

Adnan Teletović, izvršni direktor kompanije Eastern Mining, koja je nosilac koncesije za istraživanje i eksploataciju u Varešu a u vlasništvu je britanske firme Adriatic Metals, rekao je da ta kompanija planira svojim poslovanjem poboljšati zajednicu u kojoj rade i žive.

– Naša namjera je bila i još uvijek je poštovati rudarsku tradiciju Vareša, ali poboljšanu u svim elementima modernog poslovanja – dodao je Teletović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia