BiznisVijesti

Novalić: Autoput Beograd–Sarajevo je odličan projekt

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u intervjuu za beogradsku “Politiku” najavio je intenziviranje projekta auto-puta Beograd – Sarajevo, koji će, kako kaže, biti korisniji za BiH nego za Srbiju.

– To je veoma dobar projekt. Deset godina sam radio u bivšoj Jugoslaviji, putovao, sarađivao s kolegama iz automobilske industrije kojoj sam pripadao. Tada nisam primjetio da imamo tako slabe veze, a danas vidim da nas s Crnom Gorom spaja jedan jedini put širok tri metara, gdje ni autobus ne može da prođe. Prema Srbiji izgleda da je Drina zaista opstruirala naše veze – sve su to mali mostovi i prelazi koji ne zadovoljavaju nikakve standarde. Nešto je bolje prema Hrvatskoj jer vertikala naših rijeka ide ka Hrvatskoj i lakše se gradi, i uglavnom je to sve. Prema Makedoniji moramo ići čak kroz Beograd. Makedonija je veoma blizu ako se posmatra kao vazdušna linija, ali veoma daleko u smislu infrastrukture, tako da objektivno izgleda da smo čak i u Jugoslaviji izgradili vrlo malo infrastrukturnih veza jedni s drugima – rekao je Novalić.

Dodaje da su neke zemlje koje su se našle na auto-putu „Bratstvo i jedinstvo” bile povezane, a Crna Gora i Bosna, nažalost, nikada nisu bile dobro povezane.

– I iskreno smo željni komunikacije jer vjerujemo da će, ako ljudi više komuniciraju, situacija po prirodi biti bolja. I zato je za nas veoma dobra ta inicijativa Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Konkretno, imali smo sastanak u Brčkom sa svim akterima uključenim u ovaj projekt. Još jednom kažem – veoma dobar projekat i srećan sam što se to dešava, a kojom dinamikom, vidjet ćemo – kazao je Novalić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.