online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Nikšić pisao Schmidtu: Pojasnite odluke kako bi se spriječile potencijalne nepravde

Predsjednik Socijaldemokratske stranke BiH Nermin Nikšić uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu u kojem poziva da nametne nove odluke kojim bi se otklonili nedostaci i potencijalne nepravde koje mogu proizaći iz ostalih odluka zbog njihove nedorečenosti ili neusaglašenosti s odredbama Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Nikšić je istakao kako uvažava i prepoznaje ulogu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kao bitnog institucionalnog mehanizma zašite pravnog poretka, osiguranja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, te promicanja demokratskih načela funkcionisanja naše države.

”Ipak, dvije odluke koje ste nametnuli u izbornoj noći, 2. oktobra tekuće godine, u značajnoj mjeri utječu na izborni proces, odnosno aspekt posrednih izbora parlamentarnih tijela i rukovodećih kadrova na najvažnijim pozicijama u Federaciji BiH. Vrijeme donošenja spomenutih odluka je unijelo potpunu pravnu nesigurnost u izborni proces“, smatra Nikšić.

Naveo je kako su izbori raspisani po jednim pravilima, na osnovu tih pravila su politički subjekti koncipirali svoje izborne liste, a proglašavanjem odluka visokog predstavnika zakonodavna tijela će biti sastavljena na osnovu drugih pravila.

”U isto vrijeme sa žaljenjem moramo konstatovati da Vaše odluke ne tretiraju izborni proces u entitetu RS, niti omogućavaju jednak obim zaštite prava manje zastupljenih grupa u ovom dijelu države Bosne i Hercegovine kroz Vijeće naroda RS-a”, kazao je Nikšić.

Posebno problematičnom smatra činjenicu da nametnutim odlukama nije došlo do otklanjanja diskriminacije utvrđene presudama Evropskog suda za ljudska prava niti u minimalnoj mjeri.

Pozvao je visokog predstavnika da “pojasni po kojem demokratskom načelu i u kojoj evropskoj demokratskoj državi postoji makar i približno slična praksa po kojoj se kao ključni parametar za učešće u vlasti na višoj razini uzima etnička zastupljenost i etnički identitet kandidata u određenim izbornim jedinicama“.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia