Bosna i HercegovinaSarajevoVijesti

NIKAD TEŽI POLOŽAJ NOVINARA U BiH

Pandemija korona-virusa je u velikoj mjeri sprječava novinare da rade svoj posao. Nemogućnost odlaska na teren, otežan pristup institucijama, otkazi, svakodnevni su problemi. Posljednje istraživanje Udruženja BH Novinari je pokazalo da su novinari mete sedmičnih napada. U slučajevima napada na novinare pravosudne institucije smanjuju kvalifikaciju krivičnog djela, odugovlače proces ili mu ne pridaju pažnju.

SVAKODNEVNE PRIJETNJE I NAPADI
Prijetnje, fizički napadi, uvrede, prisluškivanje, isljeđivanje novinara, montirani sudski procesi. Kroz sve ovo prošla je redakcija online-magazina Žurnal, čiji novinari godinama pišu o vezama između kriminala, policije, sudstva i politike. Brojne otkrivene afere, poput kupovine diploma, potkivanja tužilaca, namještenih tendera, priče su koje nikada nisu dobile sudski epilog.
„U posljednje vrijeme smo doživjeli smo snažan hakerski napad, koji je trajao puna 4 dana. Bili smo prinuđeni izdvojiti nova sredstva da se prebacimo na novi server i tokom ta 4 dana pretrpjeli smo gubitke. Mi smo odmah to prijavili policiji, ali nikakve reakcije nismo dobili“, kaže Selvedin Avdić urednik „Žurnala“.

Reakciju policije i pravosudnih organa više ne čeka ni Štefica Galić, novinarka iz Mostara. On je, zbog fizičkih prijetnji, zadnje dvije godine pod posebnom zaštitom njemačkog Bundestaga. Galić svakodnevno doživljava verbalne prijetnje. Jednom je pretučena, a nekoliko puta napadnuta. Za Televiziju Sarajevo kaže:
„U Mostaru ono što je najbrutalnije meni je bio napad policajca Damira Vidovića u policijskoj stanici. Nazvao me kučkom i zaletio se da me udari, ali sam se ja izmakla i udario je u vrata. Ja sam njega prijavila, ali nije nikad ništa od tog bilo. Još me policija napadala, ali se ništa dogodilo nije, nikad niko nije procesuiran.“

SLABA REAKCIJA PRAVOSUĐA
Iz Udruženja BH Novinari su ogorčeni reakcijom policije i pravosuđa u ovim slučajevima. Pripadnici MUP-a KS su u subotu na brutalan način, priveli novinarku Nidžaru Ahmetašević. Novinari kažu kako policija često krši novinarska prava. Dugogodišnji novinar i predsjednik Udruženja „BH novinari Marko Divković je također doživio niz neugodnosti.
„Ja sam pred 50 policajaca, u svojim poznim godinama na kraju karijere, dobio prijetnju jer sam pomjerio opremu ispod jedne nastrešnice, kako bih je zaštitio od kiše. Niko nije reagovo, čak ni komandir koji je tu bio prisutan“, kaže Divković za Televiziju Sarajevo. Prije dvije godine fotografu „Žurnala“ Adiju Kebi je polomljena oprema. On je sa javne površine snimao kompaniju u vlasništvu Huse Ćesira. Slučaj još nije dobio sudski epilog.
„Zašto policija nije na taj način uhapsila Husu Ćesira, koji je siledžijski nasrnuo na našeg fotografa i oduzeo mu kameru“, ogorčen je urednik „Žurnala“ Selvedin Avdić.

U Bosni i Hercegovini je, prema podacima Udruženja, registrovano više od 3.000 novinara. Pola ih nema riješen radno-pravni status. Rade honorarno i često su na meti otkaza.
MARKO DIVKOVIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA BH NOVINARI
„Problem je što oko polovine novinara, koji maju kakav-takav status, rade za platu od 600 maraka. Kada to dvoje imamo u vidu, istraživanja o medijskim slobdama pokazuju da smo sve niže“, zaključuje na kraju Divković.U izvještaju Reportera bez granica za 2019. godinu, a koji istražuje medijske slobode širom svijeta, Bosna i Hercegovina zauzima 63. mjesto od ukupno 180 država. Bosna i Hercegovina je obavijena polariziranom političkom klimom koja je označena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, navedeno je u izvještaju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.