online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Nihad Uk: Sarajevo mora ostvariti ambiciju regionalne i evropske metropole

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo na dnevnom redu je izglasavanje nove Vlade. Novu većinu čine Naša stranka, SDP, Narod i pravda, Za nove generacije te nezavisni zastupnici Redžo Lemezan i Admela Hodžić. Mandatar za premijera je Nihad Uk koji je izložio ekspoze. Uk je poseban naglasak stavio na mlade te naveo dio toga šta je u dosadašnjem periodu Vlada uradila po tom pitanju:

“Vlada je izdvojila pet i po miliona KM za pomoć mladima pri kupovini stana; omogućili smo besplatne udžbenike za sve đake osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, kao i besplatne karte za javni gradski prevoz svim studentima i učenicima; položili smo kamen temeljac i započeli radove na izgradnji Univerzitetske biblioteke koja će biti simbol naših stremljenja da Sarajevo pokaže svoju regionalnu i evropsku ambiciju kada je u pitanju obrazovanje.”

Uk je naglasio da sve tendencije Vlade moraju biti vođene vizijom Sarajeva kao evropske metropole:

“Vizionarskim razmišljanjem trebamo vratiti samopouzdanje i vjeru našim građanima da na ovaj način promišljaju i doživljavaju Sarajevo.

Brojni su projekti koji nas usmjeravaju na tom putu, nabrojat ću samo neke: završili smo rekonstrukciju pruge i započeli novi krak prema Hrasnici; pokrenuli smo subvencije za otvaranje novih aviolinija prema Sarajevu, dok će efekte subvencija naši građani i privreda osjetiti već naredne godine; vratili smo vlastite prihode našim ustanovama kulture omogućivši im stabilnije finansiranje, ali još važnije – motivišući ih da proizvode svjetske kulturne sadržaje, po čemu smo već prepoznati.”

Nova Vlada će, rekao je Uk, nastaviti u skladu sa smjernicama koje su iznijete i prilikom njenog formiranja, a neki od prioriteta su: Što se tiče prioriteta, to su: nastavak transformacije javnog prijevoza; dodatni poticaji za rješavanje stambenog pitanja mladih; otvaranje poslovnih zona te izgradnja modernog univerzitetskog kampusa.

Dvije su tačke u Ukovom ekspozeu u kojima je stavio naglasak na to šta dosad nije bilo u skladu s njegovim željama i obećao je popravak na tim poljima.

Prva je sinergija u dosadašnjem sastavu Vlade: “Sprega koju smo imali unutar Vlade i skupštinske većine, na mjestima je labavila i s vremenom pukla. Otuda se i stvorila potreba za rekonstrukcijom Vlade. Uvjeren sam da će novi saziv pokazati najviši stupanj svijesti o važnosti jedinstvenog djelovanja po prioritetnim stvarima za naš Kanton.”

Druga stvar je čistoća ulica: “To je segment naših aktivnosti gdje, nažalost, do sada nismo imali rezultate na kojima insistiram. Ulice Sarajeva i ostalih mjesta u Kantonu trebaju i moraju biti lice našeg grada. Odnos prema smeću i otpadu se mora početi mijenjati.”

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia