Bosna i HercegovinaVijesti

Nehammer: Nezamislivo da Ukrajina dobije kandidatski status a ne BiH

– Nezamislivo mi je da Ukrajina dobije kandidatski status, a da istovremeno zemlje poput Bosne i Hercegovine ne dobije. Ne smijemo izazivati ​​lažna očekivanja ni u Ukrajini, jer je proces proširenja kompleksan i dugotrajan, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehammer, napominjući da ne smije biti dvostrukih kriterija i kandidata prve ili druge klase. 

– Moramo osigurati da se jednaki kriteriji primjenjuju kao i kod drugih zemalja zapadnog Balkana koje traže kandidatski status – kazao je austrijski kancelar.

Napomenuo je da je Ukrajina dio evropske porodice, kazavši da Austrija, kao vojno neutralna zemlja, podržava Ukrajinu koliko je to moguće u borbi protiv ruske agresije, kao i naporima za okončanje rata.

– Što se tiče mogućeg kandidatskog statusa za EU, želim naglasiti kako postoje jasni i već etablirani kriteriji, kojih se bez ikakvih “ako” i “ali”  treba pridržavati – kazao je Nehammer.

Kazao je da je potrebno razmišljati o međukoracima u pristupnom procesu, kao na primjer o jednom Evropskom pripremnom prostoru za članstvo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.