Bosna i Hercegovina

Nastavak aktivnosti izgradnje projekta brza cesta Prača – Goražde, naredne sedmice konkurs za nastavak izgradnje tunela Hranjen

U Sarajevu je u četvrtak održan sastanak direktora Javnog poduzeća  (JP) “Autoceste FBiH” Elmedina Volodera i direktorice Kantonalne direkcije za ceste pri Ministarstvu za gospodarstvo Bosansko-podrinjske županije Goražde Sanele Avdibegović na temu nastavka aktivnosti na izgradnji projekta brza cesta Prača – Goražde.

Na sastanku su sudjelovali i šef Odjela za studijsku dokumentaciju, socijalnu i okolišnu politiku JP “Autoceste FBiH” Amir Fejzić i suradnik iz Direkcija za ceste Bariz Kazagić,  priopćeno je iz JP “Autoceste FBiH”.

U narednoj sedmici JP “Autoceste FBiH” će raspisati konkurs za nastavak izgradnje tunela Hranjen u vrijednosti od 35 miliona maraka, a sredstva su osigurana u proračunu Vlade FBiH za ovu godinu.

“Razmotrit će se mogućnost preraspodjele sredstava u iznosu od 10 milijuna maraka namijenjenih za izgradnju spojnih cesta tunela Hranjen na lokalnu mrežu prometnica, za potrebe eksproprijacije i/ili izgradnje pristupnih cesta ispred i iza tunela Hranjen”, navodi se u priopćenju.

Kako kažu, dogovoreni su detalji na nastavak izgradnje tunela Hranjen, odnosno najvažnijeg objekta u okviru izgradnje brze ceste kao strateškog punog pravca za približavanje Sarajeva i Goražda.

Projektanti treba da dostave troškove građenja brze ceste i eksproprijacije po lotovima kako slijedi, i to: Lot 1: od M5 do tunela Hranjen, Lot 2: tunel Hranjen, Lot 3: od tunela Hranjen-do Pobjede i Lot 4: od Pobjede do Sopotnice.

Istaknuli su kako će, nakon što projektanti dostave podatke za projekt, biti organiziran novi sastanak predstavnika Vlade FBiH, Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, Ministarstva financija FBiH, JP “Autocesta FBiH” i BPK Goražde.

Foto: FENA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.