Bosna i HercegovinaVijesti

Nakon instaliranja respiratora na KCUS-u, zaključeno da oni trenutno nisu upotrebljivi (VIDEO)

Nakon instaliranja dva respiratora čiji je nabavljač Srebrena Malina, na KCUS-u utvrđene su određene nepravilnosti iste kao i jučer u Kantonalnoj bolnici u Goraždu. Potvrđeno je ovo iz FUCZ iz laboratorije Verlab.

Instalacija dva respiratora na KCUS-u ali i jučer u Goraždu, pokazala je njihovu neispravnost. Iako nisu licencirani,  instaliranje je izvršila firma iz Beograda, angažovana tek nakon što se na dva javna poziva nije javio niko drugi.  

Kako ističu iz Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) prilikom verifikacije tehničkih mjerenja određene vrijednosti odnosno parametri koji su predmet ispitivanja nisu bili u dozvoljenim tolerancijama. 

„Po pitanju upotrebljivosti i svega ostalog, mislim da ne bih se izjašnjavao s obzirom da je neobična situacija. Ipak su to uređaji koji imaju oznaku CE usklađenosti po evropskim normama. Mi se nadamo da ćemo nači tehničko rješenje i faktički staviti ih u namjenu za koju su oni predviđeni“, kazao je Mustafa Kadribegović, v.d. direktor FUCZ.

U narednom periodu respiratori će biti predmet ispitivanja kako bi se utvrdili razlozi njihove trenutne neupotrebljivosti. Kontakt s dobavljačem još nije ostvaren, ali će biti pripremljen akt te će se obratiti po tom pitanju jer respiratori, kaže Kadribegović, imaju garanciju od proizvođača.

„12 mjeseci, a po Ugovoru sa dobavljačem ta je garancija 24 mjeseca, tako da u svakom slučaju i sa pravne strane pokušaćemo zaštiti tu nabavku. Pokušaćemo ostvariti ono najbolje što se može“, kazao je Kadribegović.

Podsjećamo riječ je o respiratorima koje je nabavila firma Fikreta Hodžića Srebrena malina a čija je nabavka pod istragom državnog Tužilaštva. Osumnjčeni da su budžet oštetli za 10,5 milona maraka su, osim Hodžića, i Federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak i Aleksandar Zolak direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Amra Hamzić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.