online slots game malaysia
Kultura

Nakon duge i teške bolesti, preminuo kompozitor Asim Horozić

Datum i mjesto posljednjeg ispraćaja Asima Horozića bit će naknadno objavljeni.

Publika u Bosni i Hercegovini Asima Horozića poznaje po njegovim često izvođenim muzičko-scenskim djelima, ali i bogatom opusu kojem pripada još skoro 40 djela koncertantne, kamerne, orkestarske i vokalne muzike, od kojih su mnoga zapisana i na nosačima zvuka.

Rođen je 9. februara 1958. godine u Tuzli.

Prepoznatljivi Horozićev kompozitorski jezik, naslonjen na prakse Nove jednostavnosti 70-ih godina, uz povratak tonalitetu i jasnu formu i sa značajnim uplivom bosanskohercegovačkog folklora, posebno je čitljiv u njegovih osam koncertantnih djela. Široj javnosti kompozitor postaje poznat sa Koncertnim stavkom za klarinet i orkestar ‘Kapija’ (1997), koji je posvećen uspomeni na ubijenu djecu u tuzlanskom naselju Kapija. Djelo je doživjelo preko 100 izvedbi u zemlji i inostranstvu. Među ostalim koncertantnim djelima ističu se Koncert za violinu i orkestar u A duru (1982), Koncert za klavir i orkestar u e molu (1995), Koncert za flautu i orkestar Srcem iz njedara (2005), Koncert za flautu, alt-flautu, piccolo i orkestar (2008), Koncert za violončelo i orkestar (2016), te koncertni stavci i srodni oblici koji pored ‘Kapije’ obuhvataju Koncertnu fantaziju za flautu i orkestar ‘San o Bosni (1999), te Koncertni stavak za dvije flaute i orkestar (2007).

Pored koncertantnog, značajno je kompozitorovo operno stvaralaštvo, koje broji četiri opere. Asim Horozić je kompozitor prve velike bosanskohercegovačke opere Hasanaginica (2000). Okarakterisana kao „opera za narod“, doživjela je preko 60 izvedbi. Hasanaginica je 2013. godine prevedena na turski jezik i uvrštena u repertoar ansambla Turske nacionalne opere, Istanbul Devlet Opera ve Balesi Mudurglugu. Nakon Hasanaginice uslijedilo je komponovanjedječije opere Aska i vuk (2003), opere Zmaj od Bosne (2016), posvećene 60-toj godišnjici Muzičke akademije u Sarajevu, te nedovršene opere Derviš i smrt.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia