online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Nakaš za Špicu: Imamo funkcionalno nepismenu naciju(VIDEO)

Gošća emisije Špica bila je prof. dr. Enita Nakaš, gdje je govorila o važnosti ispravnog pristupa djeci, funkcionalnoj pismenosti u BiH i novitetu na Univerzitetu u Sarajevu – prvom dualnom studiju “Dentalne higijene”.

Naime, ukoliko imamo mogućnost da neko drugi preuzme obrazovni i odgojni dio, dobro je da se to, uslovno rečeno, izuzme od roditelja.

-“Ono gdje mi kao roditelji možemo imati stvarno veliku pomoć, to je upravo u predškolskom sistemu, za koji je dokazano da kada djeca idu u predškolski sistem, djeca će biti uspješnija”, pojašnjava profesorica.

Osim toga dotakla se i teme pismenosti kod djece te istakla kako sva djeca zaslužuju biti funkcionalno pismena.

-“Kao što smo poslije Drugog svjetskog rata imali nepismen narod, mi komotno možemo reći da sada u istom procentu imamo funkcionalno nepismenu naciju, djecu, što je ogroman problem”, tvrdi doktorica Nakaš.

Jedini ispravan put je, kako kaže, PISA istraživanje čije rezultate imamo, odnosno zna se, kako se stvari mogu promijeniti, te da tako krenemo bolje za svu djecu u našoj državi.

Kada je riječ o prvom dualnom studiju Univerziteta u Sarajevu, “Dentalna higijena”, profesorica tvrdi kako je generalno dualni studij praktično obrazovanje uz rad.

-“To vam odmah daje mogućnost da sve ono što učite odmah praktično primjenjujete. Isto tako poslodavcu nudi mogućnost da se vi uz rad dodatno obučavate i usavršavate”, istakla je profesorica Nakaš.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia