online slots game malaysia
Sarajevo

Najavljene pojačane mjere uklanjanja ambrozije na području KS

U okivru redovnog praćenja koncentracije polena alergenih biljaka na području Kantona Sarajevo, prema Izvještaju Centra za ekologiju i prirode resurse – Akademik Sulejman Redžić, u prvoj polovii septembra, veće koncentracije polena alergentskih biljaka zabilježene su mjernoj stanici Stari Grad – 68 pol. zr/m3 zraka, dok su manje količine konstatovane na Mjernoj stanici Pofalići – 61 pol. zr./m3 zraka.

U cilju sprečavanja širenja alergene biljke ambrozije u septembru je počela realizacija projekta pod nazivom „Inventarizacija korovske biljne vrste Ambrosia artemisiifolia L“. Projekt je podržan od strane Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, te se realizuje u saradnji sa KJKP ’’Park’’.

Cilj projekta je utvrditi staništa ambrozije koja predstavljaju najveću prijetnju za zdravlje stanovništva i kvalitet zraka, te u skladu sa propisanim mjerama adekvatno reagovati.

“U tu svrhu u naredna četiri mjeseca (septembar – decembar 2022. godine) vršit će se kontinuirana inventarizacija ambrozije na području Kantona Sarajevo, a potom i njeno mehaničko uklanjanje sa javnih zelenih površina. Utvrđivanjem staništa ambrozije bit će omogućeno pravovremeno djelovanje u cilju zaustavljanja emisije polena u zrak kroz niz mjera koje će se definisati protokolom”, ističu iz Centra za ekologiju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia