online slots game malaysia
Sarajevo

OV Stari Grad usvojilo niz odluka s ciljem pomoći učenicima, studentima i socijalno ugroženima

Na prijedlog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojilo niz odluka iz oblasti obrazovanja, boračko-invalidske i socijalne zaštite čime će se omogućiti znatno veća izdvajanja za učenike i studente, djecu s hroničnim oboljenjima i socijalno ugrožene. Prošlog mjeseca Hadžibajrić je najavio da će se u budžetu za 2023. godinu planirati za milion maraka više sredstava kako bi se pomoglo ovim kategorijama.

Usvajanje novih pravilnika i izmjena postojećih koji regulišu navedene oblasti, omogućit će provedbu najavljenog obećanja općinskog načelnika, te je od velikog značaja što su i vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo dali podršku za ove izmjene. Razlozi za donošenje ovakvih mjera su sve veći troškovi života, povećanje broja nezaposlenih i socijalno ugroženih, kao i sve većem odlivu mladih ljudi.

Usvajanjem Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o stipendiranju nadarenih učenika i studenata, učenika/šegrta iz oblasti deficitarnih zanata – obrta/zanimanja, te djece boračke populacije omogućeno je da za studente Starog Grada u školskoj 2022/23. godini mjesečna stipendija iznosi 200 KM, a za učenike srednjih škola 150 KM.

Jednoglasno je usvojen i predloženi Pavilnik o ostvarivanju prava na jednokratnu novčanu pomoć licima u stanju socijalne potrebe. Jednokratna finansijska pomoć licima u stanju potrebe iznosit će 800 KM u toku jedne kalendarske godine uz ispunjavanje uslova propisanih novim Pravilnikom. Zahtjevi će se podnosti na početku godine i sredstva će se isplaćivati odmah po obradi zahtjeva i utvrđivanju opravdanosti. Za liječenje u BiH građani Starog Grada moći će dobiti jednokratnu pomoć Općine u iznosu od 1.200 KM, a za liječenje van granica BiH 1.600 KM.

Kroz novi Pravilnik o dodjeli novčane pomoći djeci sa hroničnim oboljenjima i djeci sa poteškoćama u razvoju, posebna pažnja posvećena je djeci sa hroničnim oboljenjima kao što su karcinom, šećerne bolesti, leukemija, celijakija, epilepsija i drugo.

Općinsko vijeće usvojilo je danas većinom glasova i niz odluka iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa i privrede, te izvještaj o realizaciji budžeta Općine Stari Grad za period od 01.01 do 30.06.2022. godine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia