online slots game malaysia
KulturaVijesti

Muzej savremene umjetnosti “Ars Aevi” konačno postaje stvarnost

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, direktorica Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti “Ars Aevi” Senka Ibrišimbegović sa saradnicima obišli su danas lokaciju gdje je planirana gradnja objekta Muzeja “Ars Aevi”, u blizini istoimenog mosta.  

Premijer Forto izrazio je zadovoljstvo što neki projekti koji su se u Sarajevu do sada pominjali samo kao legenda, poput pruge za Hrasnicu ili Muzeja “Ars Aevi”, konačno postaju stvarnost.  

“Prugu ćemo napokon završiti, to više nije legenda, kamen temeljac ćemo položiti ove godine. Isto je s Muzejom savremene umjetnosti, gdje ćemo smjestiti kolekciju ‘Ars Aevi‘. To će biti zgrada za modernu umjetnost, u blizini Zemaljskog muzeja, čije probleme upravo rješavamo. Odmah pored je i Historijski muzej, čiju prvu fazu rekonstrukcije je počela Vlada KS, zajedno s Općinom. Ovo će biti muzejska četvrt s kulturnim, naučnim, te vanjskim sadržajem za  građane. Ovo definitivno postaje najbolje mjesto u gradu”, naveo je premijer Forto.   

Gradonačelnica Karić istakla je kako je ponosna jer će Sarajevo 2022. godine imati konkretne korake ka izgradnji Muzeja savremene umjetnosti. Kako je kazala, bit će to objekt koji će dodatno krasiti glavni grad.  

“Uvijek kažemo kako je Sarajevo grad umjetnosti, kulture, sporta, obrazovanja, a ovaj projekt to dodatno dokazuje. Naredna faza je izrada glavnog projekta, što će finansirati naši prijetalji iz Ambasade Italije, tako da su kompletna sredstva za glavni projekt osigurana. Nakon toga, krećemo u izgradnju Muzeja. Veoma sam ponosna što će naši sugrađani, svi Bosanci i Hercegovci i turisti imati još jedan prekrasan sadržaj koji će obogatiti naše lijepo Sarajevo i ono što ovaj grad kroz historiju već jeste”, izjavila je gradonačelnica Karić. 

Direktorica  Ibrišimbegović podsjetila da se ove godine obilježava 30. rođendan od osnivanja ovog Muzeja, kada je njen osnivač Enver Hadžiomerspahić pokrenuo ovu divnu priču.   

“Nadamo se da će Muzej uskoro dobiti i svoju kuću, svoj trajni smještaj i to na lokalitetu koji zamišljamo kao zaokruženu muzejsku četvrt.  U ovoj godini trebamo kompletirati dokumentaciju kako bi se nakon toga izabrao izvođač za gradnju objekta Muzeja Ars Aevi”, objasnila je direktorica  Ibrišimbegović, saopćeno je iz Službe za protkol i press KS.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia