Bosna i HercegovinaSarajevoVijesti

Mustafa Hajrulahović Talijan – jedan od nas, jedan od najboljih

Osmog marta 1998. godine umro je legendarni komandant Mustafa Hajrulahović Talijan. Veteran je odbrane BiH. Organizirao je i okupljao one koji su među prvima vidjeli šte se sprema Bosni i Hercegovini. Do augusta 1993. godine bio je komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Zbog prirode neprijateljstva prema državi, ali i tadašnje političko-bezbjedonosne strukture, organizovanje odbrane na početku agresije – bio je veoma složen zadatak. Oficirsko i vojno znanje ne bi bilo dovoljno da se povežu mnogobrojne formalne i neformalne, manje i veće grupe branitelja Sarajeva, koje su bile različite po strukturi i karakteru. To znanje je moralo da prati hrabrost i povjerenje koje je suborcima ulijevao Talijan.
“Samo takvo srce, samo takav junak, takav heroj je mogao ovladati i tim ljudima i tom teritorijom, staviti ih pod kontolu, naći se na svakom mjestu u svako vrijeme i da bude ugled i autoritet. Svi su, uglavnom, učili od njega, svi su nekako naslijedili ustrojstvo vojnih jedinica, organizovanje, formiranje – to nije bilo nimalo lako”, rekao je Ismet Dahić, zamjenik komandanta Prvog korpusa Armije RBiH.
“Svo vrijeme rata među prvima je bio. Ima ona, krenuo u patikama i heroje i heroine okupljao oko sebe u patikama da bi se branio grad. I to kakav grad. Multietnički, multikonfesionalni, grad za uzor cijeloj Evropi i cijelom zapadu”, kaže Vahid Karavelić, general Armije RBiH, komandant Prvog korpusa.

Talijan je rođen u Banjoj Luci 1957. Završio je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu, a zatim i školu za pomorskog diverzanta. Postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu. S obzirom na to da je bio nabolji među diverzatnima, postaje komandant odreda a zatim i diviziona. Odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postaje kapetan korvete. Nakon što je JNA postala velikosrpska vojska, Talijan dolazi u Sarajevo i stavlja se na raspolaganje u borbi za Republiku Bosnu i Hercegovinu.
“Talijan je od početka pripreme učestovao kroz Patriotsku ligu. Bio je jedan od ključnih subjekata Glavnog štaba Patriotske lige. Od aprila pa do augusta 1993. komandant Štaba za odbranu grada, a zatim komandant Prvog korpusa. To su bili najteži momenti. Teže je bilo u te prve dvije godine biti prvi i komandovati nego u narednih ne znam koliko godina, pogotovo u naredne dvije godine, i mnogo godina poslije da je potrajao rat”, objašnjava Vahid Karavelić, general Armije RBiH, komandant Prvog korpusa.

“Talijan je jedan tipični predstavnik jednog Bosanca koji je u sebi imao satkane sve one osobine moralnosti. Jedan tipični oficir koji je bio pun morala, pun ushićenosti, pun ponosa, pun patriotizma, i kao takav on je to manifestovao i to se vidjelo kod svih nas, kod svih tih grupa”, kaže Ismet Dahić, zamjenik komandanta Prvog korpusa Armije RBiH.
Narodni heroj. Tako svog prethodnika na mjestu komandatna Prvog korpusa opisuje general Karavelić.
“Talijan je zadužio i ovaj grad, i ovu državu, da se njegovo djelo nikada ne zaboravi”.

Suad Karamustafić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.