online slots game malaysia
SarajevoVijesti

MUP KS: U 2024. bit ćemo pojačani sa 7 novih oklopnih transportera

MUP Kantona Sarajevo u 2024. godini osigurao je budžet od 137,8 miliona konvertibilnih maraka, a značajan dio sredstava bit će usmjeren na opremanje i jačanje policijskih struktura, kao i infrastrukturne projekte koji će se naći u fokusu djelovanja u narednoj godini. 

Kako je istakao ministar Katica, MUP KS na ovaj način pokazuje jasno opredjeljenje za jačanje materijalnih i ljudskih resursa čime će se sigurnost i briga za građane podići na viši nivo, a istovremeno osigurati adekvatni uslovi za rad svim pripadnicima ovog sigurnosnog organa.

„Naredna godina će biti godina velikih projekata za MUP Kantona Sarajevo jer smo u toku 2023. ostvarili sve preduslove za to. Odlučili smo da strpljivo, korak po korak, završavamo administrativne procedure kako bi sljedeće godine pokrenuli najznačajne kapitalne projekte u posljednjih dvadeset godina,“ izjavio je ministar Katica. 

S ciljem uspješnog i efikasnog izvršavanja unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo,  u sljedećoj godini osigurat će se bolja opremljenost, zaštita i sigurnost policijskih službenika kroz nabavku novih kompletnih uniformi za policijske službenike, kao i zaštitne opreme, opreme za specijalizirane timove, te opreme za potrebe rada krim policije. Također su planirane i specijalističke obuke za policijske službenike, ali i sredstva za školovanje kandidata za buduće pilote helikopterske jedinice na renomiranim školama letenja.

Planirano je i proširenje sistema putem kojeg se vrši provjera i akvizicija registarskih tablica vozila na terenu u trenutku prolaska pored kamera i automatska provjera u bazi radi eventualno počinjenih prekršaja, isteka registracije i slično. Ovaj sistem bit će postavljen na još 20 lokacija u Kantonu Sarajevo.

Sedam novih oklopnih transportera

Građani KS će od sljedeće godine moći računati na višu sigurnost i zahvaljujući novim oklopnim vozilima multifunkcionalnog karaktera koja će moći odgovoriti na više sigurnosnih izazova.

„Sljedeće godine će MUP KS biti pojačan sa sedam novih oklopnih transportera, od čega smo za tri specijalna vozila potpisali ugovor u junu ove godine i isporuku očekujemo vrlo brzo. Krajem ove godine smo raspisali postupak nabavke za još dva takva, a u budžetu za 2024 smo predvidjeli sredstva za još dva. Kada tome dodate da ćemo vrlo brzo imati 250 novouposlenih policijskih službenika prema konkursu koji završavamo i još 200 prema konkursu koji raspisujemo 2024. godine, možete računati na novi, podmlađeni, stručni i u potpunosti opremljeni policijski kadar Kantona Sarajevo,“ izjavio je ministar Katica.

Ukazao je i na činjenicu da će sigurnost u saobraćaju sljedeće godine dodatno biti ojačana nabavkom novih radarskih sistema.

„Planirali smo 1,5 miliona maraka u budžetu za nabavku novih radarskih sistema kojima ćemo povećati sigurnost u saobraćaju i proširiti sistem stacionarnih i mobilnih radarskih uređaja na autocestama u Kantonu Sarajevo. Na taj način ćemo efikasnije suzbijati i sankcionisati prekršaje u saobraćaju,“ kazao je Katica.

Ulaganje u infrastrukturu je ulaganje u budućnost policije

Prvi put nakon višedecenijske neposvećenosti razvoju infrastrukture neophodne za adekvatne uslove rada policije, MUP KS će u 2024.godini promijeniti pristup i uložiti u izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju policijskih uprava.

„Naš najveći projekat je izgradnja nove upravne zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u ulici Kolodvorska za koji planiramo izradu idejnog i izvedbenog projekta u narednoj godini. MUP KS konačno će dobiti funkcionalno i moderno opremljeno sjedište na koje se čekalo godinama. U budžetu za 2024.godinu su osigurana potrebna sredstva za izgradnju policijske stanice Dobrinja, dogradnju i adaptaciju policijske uprave Novi Grad, nadziđivanje objekta policijske uprave Stari Grad, te projektnu dokumentaciju za policijske uprave na Ilidži i Trnovu. Planiramo i izgradnju hangara za helikopter, te izgradnju autoservisa i garaže,“ dodao je ministar Katica.

Pored boljih uslova rada, državni službenici i namještenici MUP-a Kantona Sarajevo, kao i policijski službenici u sljedećoj godini mogu očekivati i poboljšanje statusa kroz povećanje plaća.

„Potpisan je kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike što će značiti i poboljšanje statusa i plaća državnih službenika i namještenika u MUP, a uskoro očekujemo potpisivanje kolektivnog ugovora i sa Sindikatom policije koji će također značiti povećanje primanja za policijske službenike“ dodao je ministar.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia