online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Muharemović za TVSA: Sarajevo iz tranzicije treba preći u metropolu

Predstavljen je nacrt plana za koji se tvrdi da će se njime ostvariti urbanistički i infrastrukturni preporod našeg kantona. Između ostalog, ovim planom tretirao bi se i javni prijevoz, uticaj visokih zgrada na kvalitet zraka. Tim povodom, gost Sarajevskog jutra bio je Faruk Muharemović, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo izjavio je da će ovim planom Sarajevo postati petnaestominutni grad. Evo šta će to konkretno značiti.

-Urbanistički plan jedan je od najbitnijih planova za razvoj grada, pored prostornog plana, veoma je bitno, zbog toga, da se on usvoji. To što je premijer rekao je ono što se definiše urbanističkim planom, a to je da svaka mjesna zajednica, taj neki centar – manji, veći, reonski, sekundarni – da ima pristup u tih petnaest minuta do ambulante, trgovine, što će biti olakšavajuće za naše sugrađane. Tu je vrlo bitan i javni gradski prevoz koji treba sve to da uveže i ja se nadam da ćemo nakon usvajanja, imati i bolju realizaciju urbanističkog plana – istakao je Faruk Muharemović u razgovoru za TVSA.

Pojasnio je i šta je sve ovim planom obuhvaćeno.

-Urbanistički plan u suštini pokriva sve segmente razvoja jednog grada, od privrede do urbanizma, pa i to provjetravanje koje je boljka Sarajeva. Urbanistički plan dat će inpute kako razviti privredu, odnosno gdje je pozicionirati i koji su potrebni urbanističko-tehnički uslovi. To su namjene, a regulacionim planovima daje se detaljniji opis kako treba nešto izgledati – kazao je Muharemović.

-Po metodologiji, po Urbanističkom planu moramo planirati novi centar. ’85-2015. planirano je da novi centar bude sekundarni centar u Novom Sarajevu, međutim već je to izgrađen prostor. Naš grad se širi. Jedini slobodan prostor je Rajlovac, Azići, Doglodi, gdje imamo slobodnog mjesta, gdje se možemo širiti, a mislim da je to potrebno jer moramo preći iz tranzicije u metropolu – dodao je Muharemović.

Govorio je i o izgradnji tramvajske pruge, tome kako se planira čitav grad pokriti tramvajskom mrežom i drugim važnim infrastrukturnim projektima u našem gradu.

Čitav razgovor poslušajte u videu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia