online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Moja adresa: Srebrenica – Grujičićev poziv na otcjepljenje, kap koja je prelila čašu

Poziv načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića na otcijepljenje Republike Srpske je kap koja je prelila času i koja će sigurno otvoriti novu stranicu u političkom djelovanju Bošnjaka u Srebrenici okupljenih u Inicijativu “Moja adresa: Srebrenica”.

– Godinama Bošnjaci u RS i Srebrenici trpe ogromnu nepravdu, diskriminaciju i progon od institucija RS-a, od zabrane maternjeg bosanskog jezika, policijskih progona, nepoštivanja presuda međunarodnih sudova, prisluškivanja i presretanja razgovora, negiranja genocida, a poziv iz Srebrenice iz grada koji je bio pod zaštitom UN-a i u kojem je počinjen zločin genocida nad Bošnjacima da RS treba krenuti putem otcjepljenja, daju nam u potpunosti za pravo kao i našu moralnu obavezu da otvorimo novu stranicu našeg djelovanja i postavimo pitanje: ima li uopšte svrhe nakon ovoga izlaziti na ponovljene izbore i učestvovali u prividnoj demokratiji? – navodi predsjednik izbornog štaba inicijative “Moja adresa: Srebrenica” Sadik Ahmetović.

Prema njegovim riječima, nedavni primjeri formiranja vlasti bez Bošnjaka u Bratuncu, Foči, Vlasenici i drugim mjestima  gdje su Bošnjaci bili većina i odakle su protjerani i gdje su izvršeni masovni zločini, danas im se ne dozvoljava političko djelovanje kako bi mogli zaštiti povratnike Bošnjake kroz institucije općina.

– On u ime inicijative “Moja adresa Srebrenica” poziva domaće i međunarodne institucije u BiH da se otvori dijalog i nađu rješenje o posebnom statusu općine Srebrenica.

– Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” poziva sve domaće i međunarodne institucije u našoj zemlji da se otvori dijalog i nađe rješenje o posebnom statusu općine Srebrenica u okviru Ustava BiH i izmjenama Izbornog zakona za općinu Srebrenica baziranim na popisu prije genocida koji će trajno definirati poziciju Srebrenice u okvirima ustava i time zadovoljiti minimum pravde potrebne za bolje odnose svih građana općine Srebrenica i ukupne odnose u našoj zemlji – poručuje Ahmetović, saopćeno je iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia