online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Ministrica Hota-Muminović na promociji knjige dr. Yelkencija: Potrebno je da se učitelji vrate svojoj izvornoj misiji podučavanja


Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, učestvovala je u promociji knjige zamjenika ministra za obrazovanje Republike Turske, dr. Omera Faruka Yelkencija. 

Svečana promocija knjige pod nazivom “Obrazovanje od filozofije do prakse – Model životne ravnoteže“, održana je u sali u Gazi-Husrev begove biblioteke, uz prisustvo autora knjige, kao i turskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Nj.E. Sadika Babura Girgina, direktora Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu, Mehmeta Akifa Yamana, ministara obrazovanja Tuzlanskog, Bosansko-podrinjskog i Zeničko-dobojskog kantona, te ostalih eminentnih zvanica. 

“Živimo u svijetu koji se ubrzano mijenja, a te promjene su kompleksne, kontradiktorne i haotične. U takvom svijetu više nego ikada potrebno je da se učitelji vrate svojoj izvornoj misiji podučavanja, a to je posebno sveta misija. U tom smislu, ova knjiga je postavila vrlo složen zadatak, od apstraktnog napraviti konkretno, ponudi nam odgovore na pitanja i postavlja učenika kao svjesnog aktera procesa učenja”, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Prisutnima je poručila da se u obrazovanju mora stalno raditi na karakternim snagama i vrlinama učenika. Kako je navela, postignemo li potrebna znanja zajedno sa jačanjem karaktera i vrlina naših učenika, možemo očekivati da ćemo imati generacije koje će mijenjati svijet nabolje.

Autor knjige naveo je da je u svom radu inspiriran mnogim različitim naučnim djelima i misliocima, od Ibn Sine, Platona, Ghazalija, Descartesa, Alije Izetbegovića i drugih, te da su oni bili njegova ideja vodilja u pisanju ovog djela. 

„Znamo da zahvaljujući svim tim vrijednostima postižemo blagostanje i mir u svakom aspektu jer nas tome uče i naši učenjaci. U ovom djelu vidimo kako možemo na dosta efikasniji način sprovesti u djelo ovu ravnotežu, kojoj nas uče naša tradicija, kultura i vjerovanje“, kazao je Yelkenci. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia