online slots game malaysia
Sarajevo

Ministarstvo zdravstva KS olakšava izdavanje uputnica za pregled kod doktora medicine specijalista

 Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poslalo je obavijest svim zdravstvenim ustanovama u KS o načinu olakšavanja procesa pregleda kod doktora medicine specijalista.

– U posljednje vrijeme primijetili smo porast nezadovoljstva pacijenata koji su opterećeni administrativnim procedurama pri izdavanju uputnica za specijalističke preglede. Zdravstveno stanje pacijenta, koji je upućen na pregled kod specijaliste od svog doktora porodične medicine, često zahtijeva dodatne preglede kod drugih specijalista iz različitih medicinskih oblasti – navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva KS.

Prema dosadašnjoj praksi dolazilo je do nepotrebnog gubitka vremena za pacijente, produžavanja vremena dijagnostike i odgađanja početka njihovog liječenja.

Zbog navedenog, Ministarstvo zdravstva kontaktiralo je sve zdravstvene ustanove i Zavod zdravstvenog osiguranja KS, te dalo prijedlog da doktor medicine specijalista koji prvi pregleda pacijenta i na temelju svog nalaza preporuči pregled kod drugog specijaliste, izda elektronsku uputnicu za taj preporučeni pregled, bez potrebe da se pacijent vraća svom doktoru porodične medicine.

Primjenom ovog novog pristupa, svaka posjeta pacijenta specijalisti bit će evidentirana u zdravstvenom informacionom sistemu, zajedno s nalazima. Doktor porodične medicine će imati uvid u kompletno kretanje pacijenta, a vrijeme postavljanja dijagnoze i početak liječenja bit će značajno skraćeni.

Ministarstvo prepoznaje važnost olakšavanja pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj usluzi za sve pacijente. Na ovaj način žele poboljšati iskustvo pacijenata, smanjiti administrativne prepreke i osigurati brži put do potrebnih specijalističkih pregleda.

Iz tog ministarstva su pozvali sve zdravstvene ustanove da provedu potrebne promjene u skladu s novim smjernicama.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia