online slots game malaysia
Sarajevo

Ministarstvo za boračka pitanja KS dalo nalog za isplatu egzistencijalne naknade za juli

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo jučer je dalo nalog za isplatu egzistencijalne naknade za juli 2022. 

U obračun za juli su uključene 3.043 osobe, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje.

Iz Ministarstva podsjećaju da je svaka osoba dužna blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak (zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično), kako ne bi došlo do neosnovane isplate. Obaveza prijavljivanja izmjene je utvrđena rješenjem koijm je pravo priznato.

U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti.

Također, podsjećaju da pravo na egzistencijalnu naknadu ne može imati lice koje ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za mjesec decembar 2018. (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite (porodična i lična invalidnina i drugo).

Kada je riječ o pravu na mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida sa utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 posto (dječiji dodatak), isplata je predviđena od četvrtka, 4. augusta 2022. U obračun su uključene 1.043 osobe, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje.  

Isplata po osnovu prava na mjesečna novčana primanja za nosioce najviših ratnih priznanja, ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od strane drugog lica, nosioce “Partizanske spomenice 1941“ i djecu šehida – poginulog borca – branitelja bez oba roditelja za vrijeme nezaposlenosti do zasnivanja radnog odnosa predviđena je od petka 5. augusta 2022. U obračun je uključeno 776 lica, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje.

Od ponedeljka, 8. septembra 2022. predviđena je isplata po osnovu personalne asistencije za ratne vojne invalide – paraplegičare i ratne vojne invalide 100 posto Prve grupe kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica. U obračun je uključeno 128 lica, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje.

– Pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati (netačan/nepripadajući iznos,  isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktive i drugo) da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi eventualna greška bila otklonjena. Podsjećamo da se navedena prava ostvaruju putem općina kojima su korisnici dužni prijaviti sve promjene koje utiču na pravo i na njegovu realizaciju – navode iz Ministarstva za boračka pitanja KS.

Dodaju da svi korisnici koji promijene/zatvore račun trebaju o istom obavijestiti nadležnu općinsku službu, kako bi im sredstva mogla biti ispravno uplaćena, uz podsjećanje da račun mora biti jedinstven za jednog korisnika i isti za sve „boračke“ naknade koje korisnik prima (npr. lična i porodična invalidina i kantonalno mjesečno primanje), saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia