online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Ministarstvo privrede KS: Javni poziv za dodjelu sredstava za isplatu dijela plaće za mart

”Svi ćemo raspakovati svoje budžete i umjesto onog razvojnog, kako je bio plan na početku 2020, svi će biti stabilizacioni. Mobilisat ćemo veliki broj aktivnosti koje se neće moći realizirati zbog pandemije koronavirusa i usmjeriti ih prema privredi KS”, najavio je Jeličić.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić rekao je kako Ministarstvo privrede zajedno s Vladom KS raspravlja i razmatra mogućnosti dalje pomoći svim privrednim granama, ali da ni ta aktivnost ne može biti bez konsultacija s Vladom FBiH, odnosno s općinama.

Jeličić je javnost upoznao s odlukom Vlade KS i Minstarstva privrede KS o Javnom pozivu za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plaće za mart.

Koliko je meni poznato, mi smo kanton koji je prvo reagovao. Ovo je kratkoročna mjera kojom želimo da pomognemo privrednicima”, pojasnio je Jeličić.

Istakao je da su informacije o kriterijima za prijavu na ovaj javni poziv, zbog povišenih mjera zaštite zdravlja, privrednicima dostupne putem web stranice Ministarstva ili putem pošte.

Naglasio je kako nema potrebe za donošenjem prijava na šaltere. 

Jeličić je govorio i kriterijima koji su jasno navedeni u pozivu, ističući kako nema potrebe da se prijave šalju na dvije mail adrese istovremeno, jer to oduzima vrijeme za njihovu obradu.

Ukazao je i na veliki broj pristiglih prijava koje nisu bile adekvatno popunjene.

Prokomentarisao je i pitanje zašto su iz ove aktivnosti, odnosno kratkoročne mjere, izostavljene hotelske i turističke agencije.

”Svi znamo da je njima pad gostiju, a samim tim i nedolazak turista u Sarajevu onemogućio rad. O tome smo nekoliko puta obavijestili javnost da je Turistička zajednica prva reagovala i da je odmah napravila preraspodjelu sredstava da bi se ta sredstva namjenski opredijelila prema tim djelanostima. Ovaj prijedlog je razmatran na sjednici Vlade u prošloj sedmici, kada smo zaključili da Turistička zajednica nije dala precizne upute za raspored sredstava što je jučer reagovano pa smo dobili prijedlog koji detaljno obrazlaže na koji način i s kojim sredstvima raspolaže Turistička zajednica, da bi ih usmjerila ka ovim djelatnostima”, rekao je Jeličić.

Dodao je kako ove djelatnosti neće dobiti poticaj iz dva pravca, nego onoliko koliko se mogu relativno umiriti problemi u ovoj turističkoj grani, koja je prema riječima Jeličića pretpjela najveći poraz, a bit će i u budućnosti teško da se stavi na svoje noge i napravi rezultate iz 2019, koji su bili ”izuzetno dobri”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia