online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Ministarstvo obrazovanja KS: Naši nastavnici su dali sve od sebe

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović kazala je da je Ministarstvo izdalo Priručnik za organizaciju i realizaciju odgojno-obrazovnog procesa u okolnostima pandemije COVID-19 koji će danas biti objavljen na web stranici tog ministarstva.

Istakla je da se u Priručniku mogu naći smjernice i upute kako da se odvija kvalitetnija online nastava u informatičkom smislu, zatim obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju, kako reducirati nastavne programe te smjernice o tehnikama i načinima ocjenjivanja.

Zaključila je da kombinovani metoda pohađanja nastave nije dobra te da je za djecu najbolje da pohađaju nastavu u školama.

Članica ekspertnog tima Dženana Husremović predstavila je rezultate provedenog istraživanja „Psihofizičko zdravlje učenika i nastavnika u doba pandemije“ u kojem je učestvovalo oko 12.000 ispitanika.

Kazala je da je istraživanjem utvrđeno da su nastavnici izloženi velikim zahtjevima, da se puno se tražilo korištenje novih tehnologija te da je potrebno dati veću autonomiju nastavnicima u kreiranju nastavnog procesa.

– Naši nastavnici su dali sve od sebe i na tome im zahvaljujem – kazala je.

Husremović je dodala da je istraživanje pokazalo da je više od 40 posto djece doživjelo neku vrstu stresa tokom nastavnog procesa te da je više od 30 posto djece imalo problem s motivacijom.

Članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav tvrdi da treba stvoriti sigurno epidemiološko okruženje za djecu u školama, što zahtijeva kontinuiranu edukacija osoblja. Također je dodala da se djeca tokom školovanja u kući susreću s drugim problemima kao što je socijalna izolovanost, fizička neaktivnost, izloženost ekranima, loše navike u ishrani te propušteni redovni sistematski pregledi i redovna imunizacija mimo koronavirusa.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia