online slots game malaysia
SarajevoSportVijesti

Ministarstvo kulture i sporta i Vlada KS: Podrška Sankaškom savezu BiH, vratiti stari sjaj olimpijskoj bob stazi

Na olimpijskoj planini Trebević, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda i predsjednik Sankaškog saveza BiH, Senad Omanović, potpisali su ugovor o sufinansiranju učešća seniorske i juniorske sankaške reprezentacije na trkama svjetskog kupa u nastupajućoj sezoni.


Sarajevo će 2024. godine proslaviti 40. godišnjicu XIV Zimskih olimpijskih igara, te je ovo bila prilika da ministar Magoda i zastupnice u Skupštini KS, Sanela Klarić i Kristina Petrović, podsjete na važnost obnove olimpijske bob staze na Trebeviću, koja je projekt od javnog interesa za Kanton Sarajevo.


Rezultati koje postižu bh. sankaši, olimpijci Mirza Nikolajev i Hamza Pleho, predstavljaju snažan podsticaj da proces rekonstrukcije bob i sankaške staze bude što prije pokrenut.


Ministar Magoda je naglasio da će Vlada KS i resorno ministarstvo biti snažna podrška nacionalnim selekcijama, te apelovao na sve nivoe vlasti da se sistemski riješi finansiranje reprezentativnih selekcija BiH.
“Bob staza, simbol grada Sarajeva i Olimpijskih igara, nakon rata nije obnovljena, stoga moramo konačno krenuti u obnovu bob staze. Moramo riješiti status pitanja finansiranja nacionalnih selekcija, ne samo sankaške, nego svih sportova, koji imaju predznak naše države. Na ovaj način, Vlada Kantona Sarajevo daje podršku, međutim ona nije dovoljna ukoliko se svi zajedno ne uključimo u sistemsko rješavanje ovog problema. Sport je najbolji ambasador jedne države, i konačno svi kao jedno, moramo pružiti podršku sportu u vidu sufinansiranja. Vlada KS ne može izdržati pritisak finansiranja nacionalnih selekcija, ukoliko se svi nivoi ne budu uključili, na što snažno apelujem”, naglasio je ministar Magoda.


Zastupnica u Skupštini KS Sanela Klarić je kazala kako se Kantonu Sarajevo i gradu Sarajevo mora vratiti identitet olimpijskog grada.
“To možemo učiniti ako sve objekte olimpijske infrastrukture u Kantonu Sarajevo proglasimo od značaja za Kanton, dobijemo podršku Federacije BiH, i da potom krenemo u održivo i pametno planiranje kako tu infrastrukturu vratiti građanima Kantona Sarajevo i turistima, te sportistima, ne samo iz Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine, nego sportistima iz cijelog svijeta”, kazala je zastupnica Sanela Klarić.


“Obnova staze itekako bi bila značajna, ne samo za Mirzu Nikolajeva ili Hamzu Pleho, nego i za buduće generacije. Ovo je staza za tri discipline, skeleton, sanke i bob. Pored toga, namijenjena je i za turiste, a najbitnije je to što je staza samoodrživa”, naglasio je bh. olimpijac Mirza Nikolajev.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia