online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Ministar Delić posjetio Veterinarski institut i fakultet

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je u petak Veterinarski institut, jednu od organizacionih jedinica Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Posjeta je organizirana u okviru provedbe programa koje je Ministarstvo privrede dogovorilo s Veterinarskim i Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom, a ti programi podrazumijevaju unapređenje javnog veterinarskog zdravlja i stočarstva kao grane poljoprivrede u Kantonu Sarajevo.

Tokom posjete Institutu, dekan fakulteta Muhamed Smajlović i šef Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Teufik Goletić organizirali su posjetu kompletnim kapacitetima te objasnili mogućnosti svakog laboratorija posebno, pa i onog u kojem je ovaj institut među prvima u svijetu izolirao britanski soj virusa SARS-CoV-2, kao i izolatorij u kojem se virus čuva.

– Ovaj institut je jedan od najmodernijih i najopremljenijih laboratorija u Bosni i Hercegovini i posjeduje najsofisticiranije dijagnostičke metode za prepoznavanje velikog broja zaraznih bolesti zastupljenih kod životinja na našim prostorima, a svakako je i korak ispred svih drugih u implementiranju sistema naprednih tehnologija – kazao je ministar Delić tokom posjete.

Dekan Smajlović je kao jedan od glavnih problema istaknuo opremanje laboratorija BSE III nivoa.

– Taj laboratorij nam je potreban jer imamo sve kapacitete i znanje i prostor, ali nemamo sredstva da ga opremimo. Milion maraka potrebno je da se opremi jedan takav laboratorij i mi smo jedina zemlja u regionu, ali i šire, koja nema takav laboratorij – kazao je dekan Smajlović.

Važnost takvog laboratorija je od iznimnog značaja kod dijagnostike novih sojeva virusa i prevencije pandemija za koje više nije pitanje hoće li se desiti nego kad će to biti, pojasnio je.

– Mi smo prvi izolovali britanski soj SARS-CoV-2 virusa, za čiju dijagnostiku je potreban laboratorij III razine. Radili smo na II razini, poštujući pravila III. Međutim, kako nemamo III razinu, nismo mogli te nalaze koristiti za prevenciju u liječenju pandemije – kazao je dekan i objasnio da je ta dijagnostika urađena u laboratoriju III razine; nalazi bi se mogli koristiti i u protokolu liječenja oboljelih pacijenata a samim tim i epidemiološka slika bi bila daleko povoljnija od one kakva je bila proteklih mjeseci, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia