online slots game malaysia
Sarajevo

Ministar Delić: Osniva se Centar za razvoj poduzetništva s poslovnim inkubatorom u Kantonu Sarajevo

Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo usvojen je prijedlog Ministarstva privrede KS za proširenje djelatnosti Javne ustanove „Centar za napredne tehnologije u Sarajevu“ (CNT), čime su stvorene mogućnosti za uspostavljanje ranije najavljivanog Centra za razvoj poduzetništva u okviru kojeg će biti inkorporiran i poslovni inkubator.

Osnivanje Centra za razvoj poduzetništva s poslovnim inkubatorom nastavak je aktivnosti Ministarstva privrede KS na zaokruživanju sistema razvoja poduzetništva i uspostavljanja povoljnog ambijenta za osnivanje i uspješno opstajanje startup kompanija mladih s područja Kantona Sarajevo.

Ministar privrede KS Adnan Delić kazao je da je ideja za osnivanje Centra za razvoj poduzetništva i, uz njega neizostavno potrebnog poslovnog inkubatora, rezultat analize ukupnog stanja razvoja poduzetništva, pojačanih aktivnosti na promociji važnosti poduzetništva za jačanje konkurentnosti privrede i ukupnog ekonomskog rasta, kako na području Kantona Sarajevo tako i na području Federacije, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

„Obzirom da u Ministarstvu privrede kroz Program poticaja razvoju male privrede podržavamo mlade da svoje poslovne ideje pretvore u biznis i osnuju vlastite kompanije, željeli smo zaokružiti jedan sistem koji će pogodovati bržem razvoju poduzetništva, ali i opstajanju i daljnjem rastu novoosnovanih kompanija. Analize i istraživanja pokazuju da su prve dvije godine ključne za opstanak novih kompanija, kao i da im je u tom periodu neophodna podrška i savjetovanje za plasman i promociju proizvoda i usluga, prostor, te  savjeti za vođenje administrativnog dijela poslovanja. Osnivanjem Centra za razvoj poduzetništva mi objedinjujemo sve te usluge na jednom mjestu koje će biti besplatne i na raspolaganju korisnicima poticaja Ministarstva privrede za pokretanje biznisa“, izjavio je ministar Delić.

Naveo je i da se osnivanjem Centra za razvoj poduzetništva radi na sistemskom smanjenju nezaposlenosti mladih i njihovom zadržavanju u našoj domovini uvođenjem institucionalnih mehanizama podrške mladim poduzetnicima, koja sada osim značajne finansijske podrške uključuje i savjetodavnu pomoć, kao i druge vidove pomoći nezaposlenim mladim osobama zaintersiranim za samozapošljavanje, ali i onima koji su ranije pokrenuli biznis, uz podršku Ministarstva privrede i Vlade KS.

Kako je navedeno u Elaboratu o društveno – ekonomskoj opravdanosti uspostave i djelovanja Centra za razvoj poduzetništva u okviru CNT-a, planirani servisi Centra za razvoj poduzetništva podrazumijevaju resursne i edukativne servise, konsultanstske i istraživačko – projektne servise, kao i servise za korparativno poduzetništvo.

„Kroz planirane servise i sadržaje Centra za razvoj poduzetništva cilj je raditi i na razvijanju partnerskog odnosa i saradnje s poslovnim subjektima u Kantonu Sarajevo, Bosni i Hercegovini, ali i šire, kao i uspostavljanju bliske saradnje sa startupima i ostalim poslovnim subjektima“, naveo je ministar Delić.

Praćenjem razvojne potrebe novoosnovanih komanija i pravovremenom podrškom kroz servise Centra za razvoj poduzetništva i poslovnog inkubatora, kao posebne poduzetničke infrastrukture, cilj je omogućiti njihov opstanak, dugoročni uspjeh i sigurnija radna mjesta.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia