SarajevoVijesti

TVSA/Video: Najveći teret migrantske krize u KS snosi Općina Ilidža

U Kantonu Sarajevo najveći teret snosi općina Ilidža. U kampu u Blažuju smješteno je 3400 migranata. Nakon jučerašnjeg sastanka načelnika Muzura sa ministrom Cikotićem najvljeni su potezi čiji je cilj povećanje sigurnosti na području ove općine odnosno smanenje broja migranata, ali i pojačana kontrola oko prihvatnog kampa u Blažuju.

Nakon brojnih protesta građana Ilidže, te eskalacije krize u Unsko Sanskom kantonu, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Selmo Cikotić, nagovijestio je ozbiljniji pristup situaciji i u Kantonu Sarajevo, nakon što se sastao sa načelnikom općine Ilidža. Ova općina nosi najveći teret migrantske krize u KS, s obizirom na to da u Blažuju boravi veliki broj migranata.

„Mi imamo 3 400 migranata koji se nalaze u centru u Blažuju, to je ono što je registrovano unutar centra, a na to imamo sigurno određen broj migranata koji se nalaze u ilegalnim privatnim smještajima“, kazao je Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža.

Broj migranata na Ilidži pravi problem i okolnim općinama, tako i Općini Hadžići, na čijoj teritoriji se također nalazi prihvatni kamp sa oko 750 migranata – pretežno porodice i djeca.

„Problem je taj veliki broj migranata koji je smješten u Blažuj, jer oni koriste prevoz koji koristimo mi iz Hadžića kad idemo u grad, na Ilidžu tako da je to nama više problem, to stanje na Ilidži nego ovo naše u Hadžićima“, istakao je Hamdo Ejubović, načelnik Općine Ilidža.

Ipak u Hadžićima problemi nisu toliko izraženi, zbog malog broja smještenih ljudi.

Sastanak Cikotića i Muzura rezultirao je zaključkom da se situaciji mora pristupiti ozbiljno, te da u KS neće biti novog priliva migranata.

Osim smanjenja broja migranata koje se može očekivati do kraja godine, Muzur dodaje da je na sastanku dogovoreno ulaganje u video nadzor, ograde i rješavanje nelegalnog smještaja migranatakako bi se poboljšala sigurnost. Više će biti poznato nakon što Cikotić I Muzir obiđu prihvatni kamp u Blažuju.

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.