online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Mehmedika i ostali oslobođeni optužbi za međunarodno krijumčarenje oružja

Edin Mehmedika, Haris Špago, Rifet Berković i Asmir Mezetović su presudom Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovini oslobođeni optužbi za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene iz BiH u zemlje Zapadne Europe javlja BIRN.

Kako je obrazložio predsjedavajući Apelacionog vijeća Hilmo Vučinić, oni su oslobođeni u nedostatku dovoljno dokaza. Presudom je oduzeto oružje pronađeno kod optuženih.

“Vijeće je odlučilo da se oružje oduzme budući da se radi o predmetima koji se moraju oduzeti radi opće sigurnosti”, kazao je Vučinić.

Apelaciono vijeće donijelo je ovu presudu nakon što je ukinulo presudu Prvosptepenog vijeća kojom je optužba bila odbijena.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Njih četvorica su bili optuženi da su tokom decembra 2020. i januara 2021., po prethodnom dogovoru, djelujući kao grupa s ciljem sticanja koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, a radi daljnjeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

Mehmedika je, prema optužnici, ostvario kontakt sa osobama iz Njemačke, s kojima je dogovorio promet oružja, te je angažovao Špagu, koji je dogovorio s Berkovićem kupovinu oružja i vojne opreme koje su nabavili Berković i Mezetović.

Potom su se Mehmedika i Špago, kako se dalje navodi u optužnici, 19. januara 2021. odvezli pred Berkovićevu kuću na području Kladnja i preuzeli više ručnih bombi, ručni raketni bacač RPG-22, municiju i lovačko naoružanje i opremu, te to smjestili u vozilo kojim je upravljao Mehmedika zaputili se prema Sarajevu, ali ih je policija zaustavila u Olovu i pronašla oružje, municiju i opremu.

Prvostepenom presudom od 23. augusta 2021. godine, Sud je odbio optužnicu Tužilaštva koja Mehmediku, Špagu, Berkovića i Mezetovića tereti za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene, uz obrazloženje da optužnica sadrži “manjkavosti”.

Tako je, između ostalog, rečeno da optuženi ne mogu biti oglašeni krivim po onome što im se stavlja na teret, nego samo eventualno za neovlašteno držanje oružja, te su sva četvorica tada pušteni iz pritvora, u kojem su se nalazili od januara 2021. godine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia