online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Međusektorskom i međukantonalnom saradnjom ka unapređenju stručnog obrazovanja

Na konstituirajućem sastanku Međukantonalne fokus grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja, koji je održan u Sarajevu, predstavljena su pravila i operativni plan rada te grupe. 

Prvi put u regiji sastali su se stručnjaci iz različitih sektora i nivoa vlasti sa zajedničkom misijom da unaprijede srednje stručno obrazovanje u Federaciji Bosne i Hercegovine.   
 
Predsjednica Privredne komore Zeničko-dobojskog Kantona Diana Babić smatra da je sastanak važna karika u lancu aktivnosti koje je neophodno poduzeti u narednom periodu u cilju unapređenja srednjeg stručnog obrazovanja. 

Ova radna grupa okupila je predstavnike nadležnih institucija s ciljem utvrđivanja ciljeva i zadataka zajedničke inicijative za unapređenje propisa kako bi kreirali dugoročna i održiva rješenja za dualno obrazovanje. 

Pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a Bernadeta Galijašević izrazila je uvjerenje da će zajedničkim djelovanjem članova Međukantonalne grupe u Federaciji BiH i saradnjom unaprijediti srednje stručno obrazovanje s ciljem kvalitetne implementacije trenutnih zakonskih rješenja ili njihovih izmjena i dopuna da bi se otklonile prepreke za naredne korake prelaska na dualno organizirano srednje stručno obrazovanje. 
 
Uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, pitanje zdravstvenog (sanitarnog) nadzora, poreski tretman naknada kao što je topli obrok – samo su neka od pitanja iz propisa koji predstavljaju prepreku za zakonito izvođenje praktične nastave, a o kojima se diskutiralo na sastanku. 
  
Zadatak Međukantonalne fokus grupe u narednom periodu bit će davanje preporuka, odnosno utvrđivanje inicijativa za unapređenje pravnog okvira koji se primjenjuje na srednje stručno obrazovanje u pogledu pitanja doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje učenika za slučaj povrede i profesionalne bolesti tokom praktične nastave, sanitarnog nadzora učenika na praktičnoj nastavi i poreskog tretmana naknada isplaćenih učenicima u vezi sa praktičnom nastavom.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia