online slots game malaysia
SarajevoVijestiZanimljivosti

Međunarodni dan radiologije obilježen u Općoj bolnici

U Općoj bolnici „ Prim. dr. Abdulah Nakaš, a u organizaciji Odjeljenja za nauku, nastavu i poboljšanje kvaliteta i  Odjeljenja za radiologiju , upriličena su  predavanja  povodom Međunarodnog dana radiologije. Inače, od 2012. godine, svakog osmog novembra u  svijetu se obilježava ovaj dan , kada je Wilhelm Conrad Röntgen otkrio postojanje X-zraka 1895. godine s ciljem da  se ukaže  na značaj i ulogu radiologije  u savremenoj medicini. Ove godine odabrane su teme iz  domena urgentne radiologije s obzirom da Opća bolnica svakodnevno pored elektivnih pacijenata obrađuje i veliki broj  urgentnih, u čemu Odjeljenje za radiologiju daje ogroman  doprinos.

Ovim povodom prof. dr. Zulejha Merhemić, specijalista radiolog i članica Senata Opće bolnice je prezentirala predavanje o temi: Intrakranijalna krvarenja, a  prof. dr. Amela Sofić, šefica Odjeljenja za radiologiju je govorila o  Radiološkoj dijagnostici akutnog pelvičnog bola (bol u maloj karlici).

Radiologija je nezaobilazna medicinska disciplina u postavljanju pravovremene dijagnoze kako bi se započeo adekvatan terapijski tretman s ciljem postizanja boljeg ishoda  bolesti i  jedna  je od rijetkih medicinskih disciplina koja tretira pacijenta tokom cijelog životnog ciklusa, od začeća do smrti.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia