online slots game malaysia
Sarajevo

Međunarodni dan osoba s invaliditetom: Mlada poduzetnica osmislila platformu koja pomaže osobama sa invaliditetom

3. decembra se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. UNDP BiH objavio  je priču o izazovima s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu sve u cilju kako bi ove osobe imale život bez diskriminacije i ograničenja u kom su svi ravnopravni i niko nije izostavljen.

UNDP navodi da zajednice koje svoje građane i građanke tretiraju s jednakim poštovanjem i garantuju im jednak tretman su mnogo jače i otpornije.

Poduzetnica iz Sarajeva Ena Kapetanović je više od pola svog života provela u kolicima, pokušavajući prevazići prepreke koje su otežavale njenu svakodnevnicu, prenosi FENA.

– Mnoge zgrade nemaju izgrađene prilaze za osobe s invaliditetom. Pločnici ispred objekata su preuski za kolica i pomagala za hodanje, ručke na vratima nisu pristupačne, gradski prijevoz je bez rampe, loše osvjetljenje osobama sa slabim vidom stvara poteškoće u kretanju…–  navela je Kapetanović neke od primjera.

Uvidjevši da, kako kaže, pravo na slobodu kretanja nije jednako za sve, Kapetanović je usmjerila svoj poduzetnički duh na razvoj inovativnog rješenja koje će osobama s poteškoćama u kretanju omogućiti da se kreću sigurno i samostalno.

Vlastito iskustvo, te znanje o novim tehnologijama pomoglo joj je da osmisli digitalnu platformu naziva WeMapp koja pomaže osobama s poteškoćama da se sigurno kreću bilo kuda, i to mapiranjem najboljih ruta za njih u bilo kojem gradu.

WeMapp aplikacija je orijentisana na stvaranje mape koja detektuje prepreke i pristupačnosti, te korisnicama i korisnicima pruža personalizovane rute temeljene na njihovim motoričkim sposobnostima. Kako bi podržao početne napore na mapiranju koje je neophodno za razvoj aplikacije, UNDP Accelerator Lab je u aprilu 2022. godine proveo testno mapiranje sa studentima Srednje građevinsko-geodetske škole u Sarajevu. Učenici su u roku od sat vremena u centru Sarajeva uspjeli identifikovati više od 150 prepreka za osobe s poteškoćama u kretanju.

– Njihov utisak je takav da su na svakom metru javnih površina kao što su ulice, javne zgrade i slično uočili prepreke, te da bi bilo potrebno sve obnoviti kako bi javne površine bile dostupne svima – izjavila je Arijana Drinić iz UNDP Accelerator Laba.

– Zahvaljujući tehnologiji osobe sa invaliditetom su dobile mogućnosti da pristupe informacijama, obrazovanju, rade na daljinu i poboljšaju komunikaciju i povezanost sa zajednicom- zaključila je Kapetanović.

Za Kapetanović i desetine hiljada drugih u Kantonu Sarajevo i BiH, svaki objekat ili lokacija na kojima je uklonjena fizička ili druga barijera je jedna mala pobjeda ka ostvarenju cilja kojem teži cijelo naše društvo – život bez diskriminacije i ograničenja u kom su svi ravnopravni i niko nije izostavljen, saopćeno je iz UNDP BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia