online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Međunarodni dan broja Pi: Školarci na manifestaciji “Volim matematiku”

Matematička zajednica širom svijeta različitim aktivnostima tradicionalno obilježava Međunarodni dan broja Pi 14. mart. Ove godine i Sarajevo se pridružilo manifestaciji organizacijom naučno – popularnog skupa „Volim matematiku“.  

Organizatori dvodnevnog skupa, koji je počeo danas, su Udruženje matematičara Kantona Sarajevo i Odsjek za matematičke i kompjuterske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.  Učešće na skupu, kojeg je podržalo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, prijavilo je oko 200 učesnika.  

Otvaranju manifestacije prisustvovala je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, koja je izrazila zadovoljstvo što su Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Vlada KS podržali skup.  

„Danas ovdje vidim nastavnike i učenike iz 20-ak sarajevskih osnovnih i srednjih škola, koji su svakodnevno u potrazi za novim znanjima. Upravo zahvaljujući našim nastavnicima, učenici otkrivaju da je znanje jedna od najvećih vrijednosti, ali znanje lišeno svijesti o čovjekovoj ukupnoj ulozi na zemlji nema puno smisla. Posebno se želim zahvaliti našim prijateljima iz Udruženja matematičara Kantona Sarajevo, s kojima kvalitetno surađujemo na organizaciji različitih takmičenja i događaja, a posebno im se zahvaljujem na energiji koju ulažu u popularizaciju matematike u našem gradu, kantonu i državi“, navela je ministrica Hota-Muminović.  

Ona je podsjetila da je prošle godine Kanton Sarajevo je bilo domaćin Juniorske balkanske matematičke olimpijade, gdje su naši učenici ostvarili zavidne rezultate u takmičenju s timovima iz niza bogatijih i većih zemalja.  

Događaj „Volim matematiku“ obuhvata 80 kratkih izlaganja o različitim matematičkim temama, fenomenima i zanimljivostima koje su pripremili osnovci, srednjoškolci, nastavnici, profesori, studenti – ljubitelji matematike.  Također, dio skupa  je i izložba 20 matematičkih eksperimenata koje su priredili timovi učenika i nastavnika sarajevskih škola, kao i tri panel diskusije na kojima se govori o udžbenicima i ICT sredstvima u nastavi matematike, obrazovanju nastavnika i primjeni matematike. Tokom trajanja panel diskusija učenici se zabavljaju uz različite matematičke igre, radionice i kvizove, saopćeno je iz Službe za protkol i press KS.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia