online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

MCP BiH – Glavni prioritet COVAX-a je osiguravanje sigurnih i efikasnih cjepiva

U vezi s nedavnim znanstvenim pregledima cjepiva AstraZeneca (AZ) COVID-19, Ministarstvu civilnih poslova BiH obratili su se predstavnici COVAX mehanizma.

– Dopisom se iznova potvrđuje sigurnost koja je posebice zajamčena samo u okviru mehanizma koji su strogo kontrolirani i u koje je BiH uključena. Naime, glavni prioritet COVAX-a je osiguravanje sigurnih i efikasnih cjepiva za najugroženije širom svijeta. Partneri COVAX-a, uključujući SZO, pomno prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave AZ vakcine. Odluke o uporabi cjepiva temelje se na smjernicama SZO – navodi se iz Ministarstva civilnih poslova BiH (MCP BiH).

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Globalni savetodavni odbor SZO za sigurnost cjepiva (GACVS) pregledao je 7. aprila ove godine najnovije globalne podatke o rijetkim događajima krvnih ugrušaka s niskom razinom trombocita, nakon cijepljenja AZ cjepivom.

Taj se pregled odvijao zajedno s nalazima Europske agencije za lijekove i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode Ujedinjenog Kraljevstva.

Globalni savetodavni odbor SZO za sigurnost cjepiva (GACVS) konstatirao je da uzročno-posljedična veza između cjepiva i pojave krvnih ugrušaka nije potvrđena zbog ograničenih podataka te da se daljnja uporaba AZ cjepiva pažljivo prati.

– Na temelju toga, WHO savjetuje da države nastave s primjenom AZ cjepiva. Kao što je ponovljeno u izjavama Europske agencije za lijekove, kao i Svjetskog savjetodavnog odbora SZO za sigurnost cjepiva (GVACS) AZ cjepivo ostaje važno javnozdravstveno sredstvo protiv pandemije COVID-19 i efikasano je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti. Državama se savjetuje da ojačaju svoje sustave nadzora i nastave s praćenjem i izvješćivanjem putem regulatora za lijekove – navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia