online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Mandić za Špicu: U Općini Centar se radi punom parom

Nakon što je objavljena informacija da se kreće s rekonstrukcijom šalter sale Općine Centar u zgradi Općine, kako bi se olakšale svakodnevne obaveze svim građanima, općinski načelnik Srđan Mandić govorio je o detaljima u emisiji Špica.

Naime, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica iskazao je potrebu da se omogući određeni prostor uposlenicima, stoga je potpisan ugovor između Općine Centar i MUP-a KS o objedinjavanju ideje za rekonstrukciju šalter sale.

Šalter sala Općine Centar je bila među prvima u Sarajevu koja je modernizovana prije dvadesetak godina. Međutim, kako kaže načelnik Mandić, vrijeme je učinilo svoje i kapaciteti sale su u međuvremenu postali nedostatni. Rekonstrukcija neće biti samo materijalne prirode, nego će građani nakon završenih radova u šalter sali, osim svih dokumenata koji se inače tu izdaju, moći izvaditi cips, ličnu kartu, vozačku dozvolu, pasoš.

– Procijenjena vrijednost radova je oko tristo hiljada KM, od kojih će MUP KS sufinansirati sa sto hiljada KM, a ostatak će se pokriti iz budžeta Općine Centar. Završetak radova se očekuje u toku ove godine – dodaje Mandić.

Uporedo s rekonstrukcijom, načelnik ističe kako je pokrenut i pilot projekat u pet rubnih mjesnih zajednica na području općine Centar, kojim bi se građanima omogućilo da ovjeravaju dokumente u mjesnoj zajednici kojoj pripadaju. Cilj je, kako kaže načelnik, priližiti se sugrađanima, onima koji dolaze u općinu maksimalno podići kvalitetu usluga, smanjiti nepotrebne “šetnje” od jedne do druge institucije da bi se prikupili dokumenti. Glavna prepreka ka kompletnoj modernizaciji administrativnih poslova je zakon o elektronskom potpisu koji kada bi se usvojio, omogućio bi građanima da najveći broj dokumenata mogu dobiti elektronskim putem. S druge strane, još prošle godine Općina Centar je omogućila građanima, bez potrebe za elektronskim potpisom, da putem web stranice mogu preuzimati određene papire za popunjavanje. Sljedeći korak je svakako zakon o elektronskom potpisu, a do njegovog usvajanja Općina Centar radi punom parom na modernizaciji, zaključuje Mandić.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia