online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Mandić traži aktiviranje svih resursa za laboratorijsku dijagnostiku koronavirusa u FBiH

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić uputio je kantonalnim ministarstvima zdravstva poziv za proširenje laboratorijskih kapaciteta za obavljanje mikrobiološke djelatnosti – laboratorijske izolacije virusne RNA i identifikacije uzročnika zarazne bolesti (SARS CoV-2) radi utvrđivanja dijagnoze na COVID-19.

“Imajući u vidu izrazito nepovoljnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH, što ima za posljedicu veliki pritisak na zdravstvene ustanove, posebno one dijagnostičke, zahtijevam aktiviranje svih rapoloživih resursa i kapaciteta, kako bi se mogli što uspješnije nositi sa ovim zdravstvenim izazovom. Laboratorijska detekcija koronavirusa SARS-CoV-2 je od izuzetnog značaja za poduzimanje daljnjih mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, ali i uspješno liječenje”, navodi se u dopisu ministra Mandića kojim od kantonalnih ministarstava, a u skladu sa svojim ovlastima traži sljedeće:

“Obavijestiti sve registrirane privatne mikrobiološke laboratorije s područja vašeg kantona, da ukoliko su zainteresirani, upute zahtjev prema Federalnom ministarstvu zdravstva za verifikaciju obavljanja laboratorijske dijagnostike – real time PCR za detekciju SARS-CoV-2 unutar registriranih mikrobiloških laboratorija”.

Uz ispunjavanje posebnih uslova i po dobijanju ovlaštenja obavljanja laboratorijske PCR dijagnostike za detekciju SARS-CoV-2, a nakon provednog postupka, privatne mikrobiloške laboratorije, se uključuju u testiranje SARS-CoV-2, kao podrška javnom zdravstvenom sektoru uz obavezno vođenje evidencije o izvršenim laboratorijskim ispitivanjima na COVID-19, navode iz Federalnog ministarstva zdravstva. 

Laboratorijsku dijagnostiku – real time PCR za detekciju SARS-CoV-2, i to bez obzira da li se isto obavlja u okviru sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja ili komercijalno, do sada su mogli obavljati samo laboratoriji zdravstvenih ustanova koji su verifikovani od strane Federalnog ministarstva zdravstva, i za obavljanje predmetne djelatnosti do sada su verifikovani klinički centri Sarajevo, Tuzla, Mostar, Opća bolnica “Prim dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, Kantonalna bolnica Zenica, Opća bolnica Tešanj, kao i Kantonalna bolnica “Dr Irfan Ljubijankić“ Bihać. Određeno je da se u slučaju potrebe za dodatnim testiranjem, u funkciju javnog zdravstva u FBiH, za obavljanje laboratorijske dijagnostike na COVID-19 može uključiti i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu – Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja.

Testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija se ne naplaćuju od pacijenata, već se obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Prilikom pružanja usluga testiranja u komercijalne svrhe na zahtjev građana verifikovane zdravstvene ustanove ne smiju koristiti testove i drugu potrebnu medicinsku opremu koju su dobile putem donacija, odnosno koje su im nabavljene iz sredstava budžeta na svim nivoima, nego isključivo testove i opremu koju nabavljaju iz vlastitih sredstava, istakli su na kraju iz Federalnog ministarstva zdravstva.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia