online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Maglov za TVSA: Povrće nije dozvoljeno nositi u zemlje EU, dok su banane, datule i kokos dopušteni

Prije odluke na putovanje svim bh građanima iz Uprave za indirektno oporezivanje savjetuju da pogledaju rok važenja putnie isprave, kako bi se poštedjeli neugodnosti.

O svim dozvoljenim i nedozvoljenim namirnicama, hrani za životinje, alkoholu i cigaretama razgovarali smo u Sarajevskom jutru sa Darijana Maglov, iz UIO BiH.

U Hrvatsku (EU) i zemlje Trećeg svijeta putnici iz BiH mogu prenijeti ručni prtljag vrijednosti do 300 evra, u drumskom saobraćaju, što se tiče avionskog saobraćaja pravila su nešto drugačija, i dozvoljno je u ručnom prtljagu do 150 eura. Šta znači ta vrijednost u ručnom prtljagu, to su zapravo stvari koje su nam potrebne na godišnjem odmoru, odnosno putovanju, i prtljag ne smije sadržavati robu komercijalnog karaktera, tj robu koju bi mogli prodati, kazala je Maglov.

Podsjetila je kako su kontrole na granici EU posebno za vrijeme godišnjih odmora detaljne i rigorozne, što se odnosi na visokoakcizne robe poput cigareta i alkohola.

Kad su u pitanju hrana i lijekovi, Maglov podsjeća da se dešavalo da građanima oduzimaju i sendvič sa mesnim prerađevinama. To se dešava, jer su u Evropskoj uniji, meso, mesne prerađevine, mlijeko i mliječne prerađevine zabranjeni za unos. Ono što je dopušteno unijeti je mlijeko u prahu za dojenčad do 2 kilograma, hrana za životinje također do 2 kilograma, svježa očišćena, suha kuhana riba do 20 kilograma, jaja i med do 2 kilograma, povrće je zabranjeno, a od voća dozvoljene su banane, kokos i datule, jer ovo voće ne podliježe fitosanitarnim inspekcijama na granici, pojasnila je.

U Hrvatsku u drumskom saobraćaju moguće je ponijeti 40 cigareta, u avionskom saobraćaju 200 cigareta, 100 cigarilosa ili 10 militara e tekućine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia