online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Magazinović: Pripremljen zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović izjavio je danas na pres-konferenciji da je pripremljen zakon kojim donacije u hrani žele osloboditi PDV-a i tako ispraviti grešku da oni koji doniraju hranu budu na “neki način kažnjeni od države”.

Zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu je spreman i želimo ga što prije uputiti u proceduru. Prije toga, s institucijama želimo potvrditi model koji će garantovati da donirana hrana neće završiti na pijaci ili da se neko neće osloboditi PDV-a na hranu koju nije donirao – naveo je Magazinović govoreći o projektu “Niko gladan, niko sam” .

Kaže kako očekuju pomoć Uprave za indirektno oprezivanje, te da će zatražit  saradnju od rukovodstva te institucije da bi projekat upotpunosti bio primjer transparentnosti i model koji ne može biti zloupotrebljen.   

– Želimo da ovaj zakon bude usvojen što prije. Imamo vremena do formiranja Doma naroda i početka rada PSBiH u cjelini, da definiramo model koji će funkcionirati nakon usvajanja zakona. Naša je namjera da svim zastupnicima ponudimo da budu predlagači zakona – naveo je Magazinović.

Dekan i predavač na Fakultetu za ekonomiju na Univerzitetu SSST Faruk Hadžić je kazao da podaci koje su dobili kroz istraživanje ukazuju da mnoga preduzeća nisu motivisana da doniraju hranu upravo zbog PDV-a.

– Govorimo o iznosima bačene hrane upravo zbog toga, koji prelaze nivo od više od 120 miliona KM godišnje. Ako napravimo ovaj korak, napravimo iskorak koji će dovesti do toga da se ukine PDV na doniranu hranu u BiH i ako riješimo sva ova otvorena pitanja, možemo trajno riješiti pitanje gladnih u BiH – smatra Hadžić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia