online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Loša sigurnosna situacija u KS, mišljenja su stručnjaci

Stanje sigurnosti u Kantonu Sarajevo je najlošije od kraja rata, smatraju stručnjaci za sigurnost i bivši policajci. Problem vide u ambijentu koji je stvoren nemarom nadležnih za provođenje zakona.

Kao glavne krivce za ovakvo stanje vide sud i tužilaštvo koji često dobar rad policije ne dovedu do kraja procesuiranjem počinilaca krivičnih djela na adekvatan način.Posljedica takvog postupanja je nesigurnost koju građani svakodnevno osjećaju.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je niz zaključaka koji bi u narednih šest mjeseci trebali biti realizovani s ciljem poboljšanja sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo. No, čini se da su stvari na terenu izmakle kontroli jer je u Sarajevu sve više pucnjava, nasilja, uoptrebe opojnih supstanci i sve više osoba koje posjeduju nelegalno oružje.

Svaki policajac na terenu mora da prati situaciju. Ne da sjedi u autu i da gleda gdje će napisati kaznu nekom što nije dao žmigavac. Oružja će biti još više. Otvorene su granice, granice nisu dobro zatvorene. Kod nas je od rata ostalo užasno mnogo oružja. Nijedna žetva nije mogla sve da pokupi i još dolazi sa strane oružja. Trgovina je nenormalna danas, to je zabrinjavajuće ali sistem sigurnosti mora postojati“, kazao je Damir Zgodić, magistar sigurnosti                

Bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac smatra da je potrebna mnogo bolja koordinacija policijskih agencija, te provođenje represivnih mjera protiv povratnika u činjenju krivičnih djela. 

Agencije moraju što više raditi, bolja koordinacija. Sarajevo je veliki grad, monogo toga se sliva ovdje. Ako vam kažem za narkotike prije 15 godina, Sarajevo je bilo tranzit. Sada je nažalost postalo destinacija. Malo pomalo, izmiču nam neke stvari iz ruku i ovo se ne može riješiti samo od sebe. Ne možemo mi od kriminalaca napraviti dobre građane preko noći i ostaviti na njihovu volju da oni budu dobri pripadnici društvene zajednice. Jednostavno država mora pokazati mišiće. Država mora regovati sa instrumentima koje ima, a ima itekakve instrumente“, kazao je Pećanac.             

Više na ovu temu pogledajte u prilogu kolege Amera Martinovića.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia