Bosna i HercegovinaVijesti

Larson: Preventivno pristupiti borbi protiv korupcije

Savjetnik za borbu protiv korupcije u BiH Erik Larson informiran je danas u Zenici o dinamici i fazama provođenja konkursa za prijem novih policijskih službenika u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Glavni cilj posjete Upravi policije MUP-a ZDK bio je da se Larson neposredno i lično uvjeri u transparentnost i objektivnost provođenja svih faza konkursa, kao i u mjere koje Uprava policije provodi na sprečavanju nepotizma i bilo kakvih drugih vidova koruptivnog ponašanja, a u kontekstu dosljedne primjene novog Pravilnika o načinu i rasporedu testiranja kandidata za prijem u policijsku službu.

Larson i policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut tom prilikom pratili su, nakon detaljne prezentacije svih faza i etapa konkursa koje su završene, na video zidu uživo testiranje kandidata koje se odvijalo u vrijeme te posjete. To je doprinijelo stvaranju objektivne slike o svakom detalju softverske zaštite i nadzora cjelokupnog postupka testiranja, ali i rada članova Komisije.

Po mišljenju savjetnika za borbu protiv korupcije u BiH Erika Larsona, borba protiv korupcije uspjet će samo ‘ako usvojimo pristup integrisanih istraga i cijelog društva koji kombinuje preventivne i represivne elemente borbe protiv korupcije’.

– Današnji događaj je konkretan primjer preventivnog pristupa borbi protiv korupcije. Vjerujem da bi trebao poslužiti kao model zapošljavanja u policijskim agencijama u BiH, na svim nivoima vlasti. Kombinacijom preventivne kontrole, poput današnjeg transparentnog procesa zapošljavanja, strateških analiza, krivičnih i upravnih postupaka, može se pobijediti u borbi protiv korupcije – kazao je tokom posjete.

Komesar Šut zahvalan je za posjetu Larsona, tokom koje je, kako je pojasnio, izvršena evaluacija dosadašnjih faza konkursa za prijem novih policijskih službenika.

Naglasio je i da su tom prilikom prezentirane i detaljno obrazložene sve mjere poduzete u cilju postizanja maksimalne transparentnosti i objektivnosti kompletne konkursne procedure.

Ubijeđen je da se u tom slučaju radi o jednom od najpravičnijih i najtransparentnijih postupaka, za prijem zaposlenika u Bosni i Hercegovini.

– Naša intencija je ne samo da mijenjamo svijest kandidata i građana, nego i nosilaca funkcija koji odlučuju o prijemu zaposlenika. Uvjeren sam da smo učinili istorijske pomake u toj oblasti,  u našoj državi – kazao je Šut, saopćio je Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.