online slots game malaysia
Sarajevo

Kvalitetna infrastruktura u Starom Gradu: Za pet mjeseci sanirano 17 ulica, uloženo više od 2 miliona KM

Kvaliteta života u lokalnoj zajednici zavisi i od infrastrukture koja je na raspolaganju građanima i koju svakodnevno koriste. Upravo iz tog razloga, općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić poboljšanje infrastrukture u Starom Gradu svrstava među prioritetne projekte, te su ulažu značajni napori i finansijska sredstva u sanacije saobraćajnica, posebno u padinskim dijelovima Starog Grada.

U nastavku prikazujemo listu završenih projekata:

Veliki Alifakovac, Alifakovac, Maguda i Megara

U naselju Alifakovac izvršena je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, te asfaltiranje u ulicama Veliki Alifakovac, Alifakovac, Maguda i Megara, čime je došao kraj dugogodišnjih problema stanovnika ovog naselja u Starom Gradu. Vrijednost projekta iznosila je 1.444.800 KM. Podsjećamo da se radilo o veoma kompleksnom i velikom projektu na Alifakovcu koji je uključivao rekonstrukciju i polaganje novih cijevi za vodovodnu mrežu, te oborinsku i fekalnu kanalizaciju kroz četiri ulice, na dužini od skoro 500 metara.

Bostarići

Ulica Bostarići bila je oštećena brojnim prokopima, lošim podzemnim instalacijama, ispucalim asfaltom i rupama. Poseban problem predstavljala je konfiguracija terena jer je izrazito strm i nepristupačan, pa se na nekim dijelovima moralo raditi i ručno. Ulica je sanirana u dužini od 500 metara. Vrijednost investicije iznosila je 150.000 KM.

Faletići

Na ovoj lokaciji, najveći problem predstavljale su saobraćajne gužve i kolaps koji nastaje kada se obavljaju dženaze na obližnjem mezarju. Načelnik Hadžibajrić naložio je nadležnoj službi da hitno poduzme korake na rješavanju ovog pitanja, te je izvršeno proširivanje i asfaltiranje dijela ulice Faletići, od raskrsnice sa ulicom Baruthana do ukrštanja ulica Donje Biosko i Faletići. Dionica koja je sanirana je duga 400 metara, a proširivanjem se postiglo da je sada njena širina 4,60 metara. Projekat je vrijedan 130.000 KM i finansiran je iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo.

Iza gaja

Ulica Iza gaja jedna je od najdužih i najfrekventnijih u ovom naselju i u prethodnim godinama rađene su njene sanacije u fazama. Ove godine sanirana je dionica duga oko 400 metara gdje se, pored ostalog, na jednom dijelu urađen i novi šaht i po prvi put ugrađeni slivnici jer su se građani žalili na zadržavanje oborinskih voda koje je na ovaj način riješeno. Projekat je finansiran iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo i vrijedan je oko 125.000 KM.

Kamenica

Urađena je sanacija i asfaltiranje ulice Kamenica od broja 1 do broja 49. Radilo se o dionici dugoj oko 320 metara, na kojoj su se radovi izvodili u dvije faze: prva faza od broja 10 do broja 49 i druga faza od broja 1 do broja 10. Vrijednost projekta bila je oko 105.000 KM. Ulica Kamenica je lokalna sobraćajnica najprometnija na Mahmutovcu jer povezuje veliki broj ulica i sokaka, sa stotinama domaćinstava.

Safvet-bega Bašagića

Projekat sanacije dijela ulice Safvet-bega Bašagića, dionica iznad raskrsnica ulice Alije Nametka i Safvet-bega Bašagića do broja 161, završen je krajem aprila i time je zaokružen projekat sanacije najprometnije i najduže ulice u Starom Gradu. Ulica je sanirana u dužini od oko 280 metara čime je osigurana mnogo bolja saobraćajna infrastruktura. Projekat sanacije ovog dijela ulice je koštao oko 81.000 KM i finansiran je u cjelosti iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo za 2022. godinu.

Čadordžina

Ulica Čadordžina je veoma prometna saobraćajnica koja povezuje više sporednih ulica i sokaka, te je njena sanacija od velikog značaja za sve učesnike u saobraćaju. Saniran je glavni pravac dužine 128 metara i jedan krak dužine 30 metara, zamijenjeni su dotrajali ivičnjaci, urađeno preslagivanje postojećih, te nivelacija šahtova i na kraju asfaltiranje. Projekat je finansiran iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo, iznosom od 80.000 KM.

Hadžijska ravan

U mjesnoj zajednici Mošćanica realizovan je projekat sanacije krakova ulice Hadžijska ravan vrijedan 53.200 KM. Sanirana su i asfaltirana tri kraka ulice, od broja 9 do broja 33.

U ulici Hadžijska ravan uklonjen je dotrajali asfalt i izvršena sanacija odvodnje u prvom kraku, dužine 85 metara koji je potom asfaltiran. Drugi krak bio je makadamski, dužine je 30 metara i također je asfaltiran.

Abdesthana i Piruša

Ulica Abdesthana sanirana je od broja 25 do broja 33 u dužini od 60 metara, a ulica Piruša od broja 1 do broja 11, u dužini od 76 metara. Projekat je koštao oko 34.000 KM. U obje ulice urađeno je uklanjanje oštećene asfaltne površine i novo asfaltiranje.

Pastrma

Ulica Pastrma, u naselju Toka, sanirana je i asfaltirana u dužini od 120 metara. Radovi su koštali oko 30.500 konvertibilnih maraka, a finansirani su iz budžeta Općine Stari Grad.

Ulica Pastrma bila je kaldrmisana i betonirana i služila je samo za pješački saobraćaj. S obzirom na to da je riječ o veoma prometnoj ulici, građani su tražili njeno asfaltiranje kako bi bio moguć i prolaz manjih putničkih vozila.

Save Skarića

Asfaltirani su i dijelovi ulice Save Skarića, veoma značajne dionice za veliki broj građana naselja Mjedenica. Saniran je dio ove ulice od broja 2 do broja 4 u dužini od 80 metara, te na dijelu iznad stepeništa na spoju ulica Save Skarića i Hadžiabdinica u dužini od 20 metara. Radovi u ovoj ulici koštali su oko 19.000 KM.

Nova Baruthana

Saniran je dio ulice Nova Baruthana od broja 14 do broja 24. Riječ je o makadamskom kraku ulice, gdje je postavljen asfalt na dužini od oko 60 metara. Radovi su koštali oko 21.000 KM.

Dio ulice Bistrik

Dvadesetak domaćinstava ulice Bistrik, od broja 78 do broja 98, imaju mnogo kvalitetniju putnu infrastrukturu, nakon asfaltiranja dijela ulice dužine oko 100 metara. Ovaj dio ulice nalazi se u mjesnoj zajedici Toka – Džeka, a građen je novi tampon, teren nivelisan zbog pravilne odvodnje, izrađene bankine i na kraju je dionica asfaltirana u dužini od oko 100 metara. Projekat asfaltiranja dijela ulice Bistrik sa oko 27.300 KM finansirala je Općina Stari Grad Sarajevo.

Pogledajte i fotografije:

1 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia