online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS: Uskoro počinju radovi na izgradnji prve dionice Prve transverzale

Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela odluku o raspisivanju okvirnog sporazuma za odabir izvođača radova, a uskoro se očekuje i početak radova na izgradnji tunela Kobilja glava. Problem i dalje predstavljaju neriješeni imovinsko pravni odnosi koji se odnose na objekat Penny plus u Velešićima.

Gotovo sve prepreke na izgradnji prve dionice prve transverzale su otklonjene. Na ovom dijelu trase i narednih dana nastavit će se  s uklanjanjem objekata s ciljem početka radova. Direkcija za puteve Kantona Sarajevo će, kaže nadležni ministar u petak, a najkasnije u ponedjeljak, raspisati Okvirni sporazum za odabir izvođača radova na dionici od Mašinske škole do ulice braće Begić. Javni poziv će biti otvoren 45 dana, rok za žalbu je 15 dana, tako da za dva mjeseca gradnja može početi.

 „Mi ćemo pokrenuti proceduru javne nabavke, odonosno potpisivanje okvirnog sporazuma. Mi očekujemo da ćemo graditi ubrzano, obećati ne mogu da će to biti do kraja godine ali ćemo maksimalno insistirati i forsirati, obzirom da ima još objekata koji se treba rušiti ja sam i danas potpisao za jedan takav objekat“, kazao je Adi Kalem, ministar saobraćaja KS.

Problem na izgradnji Prve transverzale i dalje je druga dionica te neriješni imovinsko-pravni odnosi sa firmom Penny plus. Općina Centar Sarajevo je u dva navrata donosila rješenje o provođenju tehničkih promjena u katastarskom operatu, no Firma Penny plus je na rješenja o provođenju promjena uložila žalbu, što je Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove uvažila te  poništila rješenja i predmet vratila Općini Centar na ponovni postupak i odlučivanje. U toku je priprema novog rješenja, kažu iz Općine.

A dok se to ne riješi, iz ministarstva saobraćaja poručuju da s radovima idu dalje.

„Očekujemo sve nadležne institucije koje su uključene u ovaj proces da rješavaju ove probleme, da ubrzamo maksimalno koliko možemo. Između ostalog mi svakako nastojimo da u ovoj godini pokrenemo izgradnju tunela. Odabran je konsultant, očekujemo da se što prije pripremi tenderska dokumentacija i da raspišemo taj javni poziv“, rekao je Kalem.

Da bi se krenulo s radom i na toj dionici, neophodna je saglasnost Skupštine Kantona Sarajevo na tekst ugovora ugovora o kupoprodaji ili zamjeni nekretnina. O tome bi trebalo biti raspravljano na sjednici Skupštine zakazanoj za 16. juni.

Nedim Selimbegović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia