SarajevoVijesti

KS – U toku rekonstrukcija pumpne stanice ‘Centar’

Radovi na rekonstrukciji hidromašinske opreme u pumpnoj stanici “Centar”, koja je od izuzetnog značaja za unapređenje sistema vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo, započeli su jučer.

Ta stanica vodom opskrbljuje rezervoare “Podhrastovi”, “Bjelave” i “Crni Vrh”, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Objekat su obišli ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović i vršiteljica dužnosti direktorice preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Aida Pendek.

Riječ je o vrlo zahtjevnim radovima, zbog čega će se najprije krenuti sa rekonstrukcijom mreža za rezervoare “Bjelave” i “Crni Vrh”, dok će se u narednom periodu sanirati i dijelovi ka rezervoaru “Podhrastovi”. Tokom izvođenja radova planirana je zamjena starih pumpnih agregata, te instaliranje novih.

Ranije je izvršena rekonstrukcija elektroinstalacija pumpne stanice, zamijenjeni su trafoi, te postavljeni novi sa ukupnom instalisanom snagom koja iznosi dva puta po 1000kW, pri čemu je urađen i prateći srednjenaponski sistem.

Na taj način će se osigurati pouzdaniji rad opreme, veća pogonska sigurnost, ali i viši stepen energetske efikasnosti.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.