online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS – U januaru 408 inspekcijskih nadzora

Tokom januara ove godine u Inspektoratu sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu u Kantonu Sarajevo izvršeno je ukupno 408 inspekcijskih nadzora, što je u odnosu na planiranih 364 nadzora više za 44 nadzora ili 112 posto, a taj broj je uslovljen trajanjem pandemije izazvane koronavirusom, kao i zahtjevima za pojačane inspekcijske nadzore pravnih, fizičkih osoba i institucija, potvrđeno je Feni iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

– Od navedenog broja kantonalni sanitarni inspektori su izvršili 332 inspekcijska nadzora na okolnosti poštivanja naredbi Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba ministarstava zdravstva koje se odnose na držanje fizičke distance, obavezu nošenje zaštitne maske preko usta i nosa, konzumiranje nargile u unutrašnjosti objekta, distanace između stolova, pojačane dezinfekcije, rada ugostiteljskih objekta poslije 23.00 sata i ostalih mjera na snazi – kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Inspekcijskim kontrolama tokom januara su bili obuhvaćeni ugostiteljski objekti (posebno objekti gdje se uslužuje nargila), skijališta, tržni centri, trgovine, pakovanje i veleprodaja hrane, call centri, frizersko-kozmetički saloni, pekare, kladionice, zdravstvene ustanove, ustanove socijalne zaštite, obrazovne ustanove, igraonice, banke i drugi. Rad inspektora na terenu je zbog epidemiološke situacije i dalje intenzivno pojačan uz poduzimanje preventivno-korektivnih mjera, kao i represivnih mjera kod grubog nepoštivanja naredbi.

– Najčešće utvrđene nepravilnosti u ugostiteljskim objektima je nepoštivanje razmaka između stolova od dva metra, kao i propisane distanca između gostiju, a osim toga tu je i konzumiranje nargila unutar objekata, te nepoštivanje radnog vremena za ugostiteljske objekte do 23.00 sata. U tržnim centrima najčešće nepravilnosti su nepoštivanje distance i prekobrojnosti posjetilaca, a u trgovinama nepravilno nošenje ili nenošenje zaštitne maske posjetilaca i uposlenika, kao i u pekarama – kazala je Brdarić.

Na skijalištima olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana tokom januara je izvršeno 13 inspekcijskih nadzora s ciljem kontrole poštivanja naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i specifičnih mjera za skijališta Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koje su obavezujućeg karaktera.

– Kod utvrđivanja kršenja epidemioloških mjera, a uglavnom se radi o uspostavljaju distance na pojedinim liftovima i pratećim ugostiteljskim objektima, inspektori korektivne mjere nalažu usmenim putem u momentu nadzora, a zapisnikom konstatuju činjenično stanje u skladu sa članom 57. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Takve mjere se zbog kratkog roka otklanjaju odmah – istakla je Brdarić.

Prema njenim riječima, radi utvrđenih nedostataka u posmatranom periodu je na nivou Inspketorata doneseno 75 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora koji su radili suprotno zakonskim i podzakonskim propisima, kao i 55 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 95.510 KM.

Od ukupnog broja izrečenih upravnih i prekršajnih mjera sanitarna inspekcija je zbog nepoštivanja higijensko-epidemiloških mjera izdala 60 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 49 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 71.300 KM. Od toga su 34 prekršajna naloga izadata ugostiteljskim objektima iz čega proizilazi da su u KS-u ugostiteljski objekti, posebno nargila barovi, i dalje najčešći snakcionisani zbog nepoštivanja donesenih higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju širenja koronavirusa.

Brdarić je naglasila da sanitaranim inspektorima na terenu asistenciju pružaju policijski službenici MUP-a KS, posebno pri vršenju složenih inspekcijskih nadzora koji se provode noću u mješovitim timovima sa tržišno-turističkim inspektorima.

Od proglašenja pandemije sanitarni inspektori raspoređeni u dvije smjene, svakodnevno vrše pojačane inspekcijske nadzore na terenu (uključujući i dane vikenda), na području svih devet općina u Kantona Sarajevo, koji se odnose na kontrolu poštivanja naredbi donesenih od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS uz stalnu saradnju sa predstavnicima drugih organa među kojima i Federalne uprave za inspekcijske poslove, te zavoda za javno zdravstvo i ministarstava zdravstva oba nivoa vlasti. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia