online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS – Realiziran projekt postavljanja natkrivenih parkinga za bicikle

Okončani su radovi na postavljanju natkrivenih parkinga za bicikle na devet lokacija u Sarajevu. Riječ je o pilot projektu koji je dio GIZ regionalne inicijative na temu održive urbane mobilnosti u zemljama jugoistočne Evrope finansirane od njemačke vlade, u kojem su Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo partneri.

Parkinzi za bicikle postavljeni su na lokacijama: u općini Novo Sarajevo ispred Mašinskog fakulteta, na Vilsonovom šetalištu iza zgrade Elektroprivrede te ispred zgrade Pošte na Malti. U općina Novi Grad postavljeni su ispred Bazena na Otoci, kod Studentskog doma Nedžarići i ispred OŠ “Skender Kulenović” Dobrinja.

Na području općine Ilidža parkinzi za bicikle postavljeni su kod Doma zdravlja Ilidža, ispred Prve osnovne škole u ulici Mala Aleja 3. te pored rijeke Željeznice iza objekta izvora termalne vode.

– Nakon što je okončana procedura pribavljanja svih potrebnih dozvola, građanima Kantona Sarajevo omogućeno je korištenje natkrivenih parkinga za bicikle na svih devet lokacija koje su predviđene projektom. Trenutna situacija s koronavirusom pokazala nam je kako biciklizam postaje sve veći trend i lako rješenje za kretanje s malim rizikom od infekcije – rekao je ministar saobraćaja KS Adi Kalem.

Dodao je da je ovo aktivni način transporta koji ne emituje štetne gasove, “čuva naš kardio-vaskularni sistem, direktno utiče na naše zdravlje, životnu sredinu i na naše finansije“.

Ovo je još jedan korak u stvaranju sigurnog, biciklističkog okruženja u gradu. Sa već uspostavljenim biciklističkim stazama i postavljenim novim natkrivenim parkinzima, Sarajevo stvara dobre preduslove da postane grad okrenut ka biciklistima. Ovakvim i sličnim projektima, Sarajevo nastavlja svoj put prema održivoj urbanoj mobilnosti – saopćeno je iz  Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Očekuje se da će pilot projekt postavljanja natkrivenih biciklističkih parkinga biti nastavljen, slijedeći preporuke iz Plana održive urbane mobilnosti Kantona i Grada Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia