online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS: Popuštanja mjera nema, liječenje postcovida do tri mjeseca u ustanovama

Još nema prostora za popuštanje epidemioloških mjera jer dosadašnji brojevi nam govore da smo dobri radili, poštovali smo preporučene mjere, ali opuštanja za budućnost nema – kazala je na današnjoj pres-konferenciji članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pitić.

Istakla je da nisu donesene nikakve nove mjere, već su na snazi mjere koje su vrijedile i prije i koje su se pokazale efikasnim.

-Nadamo se da će tako ostati i dalje. To je ono što planiramo – zadržati mjere i provode se sve aktivnosti na nivou Kriznog štaba i zdravstvenih ustanova u planiranju vakcinacije protiv Covid-19 – kazala je Pitić.

Naglasila je da su timovi zdravstvenih ustanova spremi, te da se samo čeka kada će dobiti vakcinu od Federalnog ministarstva da bi krenuli u aktivnu imunološku zaštitu stanovnika Kantona Sarajevo. 

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Ednan Drljević je istakao da su napravljeni protokoli i na nivou ambulanti i bolnica za liječenje Covid bolesnika te da su sada usaglašeni.

– U srijedu ili četvrtak bi već trebalo da izađe preporuka za sve zdravstvene radnike u Kantonu Sarajevo u vezi sa tim. Na taj način smo ujednačili liječenje i to je najbolji put pacijenta. Tačno se zna kad je ko za hospitalizaciju, gdje i kako. Mislim da će ovi protokoli biti na dobro naših pacijenata da ne bi lutali kao što je bilo ranije slučajeva – kazao je Drljević.

Istakao je da osnovana i postcovid ambulanta u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u kojoj će biti zbrinuti svi pacijenti koji su ranije bili liječeni u toj zdravstvenoj ustanovi.

– To će liječenje biti nastavljeno najmanje tri mjeseca kako u Općoj bolnici, tako i domovima zdravlja te će na taj način biti omogućeno da komplikacija vezanih za postcovid bude manje. Isto tako smo dogovorili na Ministarstvu još prije 14 dana da ćemo napraviti postcovid ambulante za liječenje svih onih pacijenata koji su bili liječeni u određenim zdravstvenim ustanovama. Ako je pacijent liječen na nivou domova zdravlja postcovid ambulante će nastavi to liječenje još najmanje tri mjeseca po izliječenju u domovima zdravlja. Ako je to u Općoj bolnici ona će sve svoje pacijente preuzeti u postcovid ambulanti. Isto tako to vrijedi i za one koji su bili u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, znači oni bi bili zaduženi za postcovid liječenje svojih pacijenata – kazao je Drljević.

Naglasio je da ogroman broj komplikacija utiče na smrtnost te je izrazio nadu da će na ovaj način biti smanjena smrtnost usljed postcovid bolesti.

– Postcovid period traje i do šest mjeseci ali mi smo preuzeli brigu o postcovid pacijentima unutar tri mjeseca za koje pretpostavljamo da ćemo omogućiti pacijentima sve moguće kontrole koje su neophodne u tom periodu – napomenuo je Drljević. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia