online slots game malaysia
Sarajevo

KS novim inovativnim zakonom jača poljoprivrednu proizvodnju i podstiče ruralni razvoj

Danas je utvrđen Nacrt zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području KS koji predstavlja inovativno zakonsko rješenje u ovoj oblasti, te omogućava dugoročnu i održivu podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

Ministar privrede KS Adnan Delić istakao je da se ovim zakonom želi obezbijediti daljnji rast poljoprivredne proizvodnje i unapređenje ukupnog položaja poljoprivrednih proizvođača i ruralnog razvoja na području Kantona, uzimajući u obzir postojeći Zakon o podsticajima na višem, federalnom nivou, kao i opće opredjeljenje Vlade KS u približavanju europskim principima, konceptima i standardima sadržanim u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU i Strategiji “Od polja do stola”.

Kao nova mjera podrške koja bi trebala generirati nova zapošljavanja i veći interes mladih za bavljenje poljoprivredmom, ovim nacrtom predložena je podrška mladim poljoprivrednicima za preuzimanje gazdinstava, što je u skladu sa praksama i trendovima zemalja EU, ali i novog strateškog pristupa razvoju poljoprivrede i ruralnog razvoja u Federaciji BiH.

„Ovo je posebno važno u kontekstu novih globalnih tokova i sve izraženije potrebe proizvodnje hrane i postizanja obezbjeđenja nezavisnosti od uvoza. Živimo vrijeme stalnih nesigurnosti i promjena koje diktiraju svjetski trendovi i ne smijemo sebi dozvoliti da zavisimo od uvoza, pogotovo što imamo sve predispozicije da sami proizvodimo sve ono što trenutno uvozimo“, naglasio je ministar Delić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia