SarajevoVijesti

KS – Donijeti poseban zakonski okvira za rješavanje problema 850 klizišta

Nakon što su jučer obišli i na licu mjesta se uvjerili o pokretanju tla na lokalitetu Buča Potoka, u ulici Vladimira Preloga, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Okerić i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović održali su danas sastanak sa direktorom Zavod za izgradnju KS Mirzom Hulusićem i predstavnicima Civilne zaštite i Službe za investicije Općine Novi Grad o poduzimanju mjera na sanaciji tog klizišta.

Istaknuto je da rješavanje problema tog klizišta, ali i svih ostalih oko 850 registrovanih klizišta, upućuje na potrebu cjelovitog i jasno definisanog zakonskog okvira za tretiranje ove problematike.

Iz tog razloga, od Vlade i Skupštine KS je zatraženo da se, u saradnji sa općinama i nadležnim institucijama, pokrenu aktivnosti za donošenje posebnog zakonskog okvira za rješavanje problema klizišta u Kantonu Sarajevu.

Civilna zaštita nadležne općine je prije dva mjeseca konstatovala da je na tom lokalitet stvorena pukotina u tlu, promjera oko 50 metara, koja direktno ugrožava stambeno-poslovni objekt u izgradnji vlasnika Samira Petrovića, kao i kuće u njegovoj okolini.

Zavod za izgradnju KS je konstatovao da se radi o aktiviranju pomjeranja tla, uz iskazano mišljenje da su podzemne vode na toj parceli i parceli iznad nje najvjerovatnije dovele do pojave klizišta. Potreba je da se što prije poduzmu sve radnje kako bi se spriječilo dalje pomjeranja tla, te saniralo postojeće stanje.

Okerić je naveo da su finansijska sredstva za tu namjenu osigurana i niko u sistemu nema pravo da se ogluši o potrebu saniranje ovog, ali i svih drugih klizišta, pogotovo onih koji prijete i ugrožavaju živote i imovinu naših sugrađana.

– Razumijemo da različita tumačenja propisa mogu nekada biti kočnice djelovanja na terenu, ali siguran sam da uvijek možemo naći rješenje – poručio je Okerić.

Na sastanku su dogovoreni i konkretni zaključci i koraci. Obavezuju se nadležne službe Općine Novi Grad da u konkretnom slučaju klizišta u ulici Vladimira Preloga u okviru njihovih nadležnosti detaljno utvrde činjenično stanje, kao i uzroke koji su do njega doveli.

Zavodu za izgradnju KS naloženo je da pruži svu stručnu i tehničku pomoć koju Općina Novi Grad zatraži u postupku tretiranja i saniranja ovog klizišta.

Zavod je, također, zadužen da nakon iskazane potrebe i izrade projektnog zadatka u saradnji sa Vladom KS osigura sredstva za sanaciju, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

4 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.