online slots game malaysia
Sarajevo

KS će subvencionirati zamjenu peći i kotlova na ugalj sa pećima na drva i pelet

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za implementaciju pilot projekta “Subvencioniranje zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo sa certificiranim pećima i toplotnim pumpama”. 

Ovlašten je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić da tim povodom potpiše Sporazum sa UNDP-om, kao implementatorom projekta. 

Cilj projekta je smanjenje zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, posebno u prigradskim naseljima gdje su dominantni izvori zagađivanja kućna ložišta na čvrsta goriva, kroz subvencioniranje zamjene peći i malih kotlova na čvrsta goriva, prioritetno onih koji koriste ugalj za grijanje kuća, a koji su, u ogromnoj većini, neefikasni i imaju visoke emisije zagađujućih materija u zrak, pogotovo sumpor dioksida i čvrstih čestica, naveo je ministar Kapidžić.

Bit će subvencionirani nabavka i ugradnja certificiranih peći i kotlova na čvrsta goriva, odnosno ogrjevno drvo i pelet, kao i nabavka toplotnih pumpi.

U zavisnosti od uslova na konkretnim objektima odredit će se tip toplotne pumpe, čime će se smanjivati zagađenje zraka, ali i potrošnja energenata i troškova grijanja za građane – naveo je ministar Kapidžić. 

Po njegovim riječima, zamjenom postojećih peći sa certificiranim pećima na čvrsto gorivo postižu se smanjenja od oko 70 posto emisije prašine, te se doprinosi energetskoj efikasnosti proizvodnje toplinske energije i smanjenju utroška goriva i do 30 posto.

Zamjenom peći i kotlova na ugalj se postiže gotovo 100 postotno smanjenje emisije sumpor dioksida, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia